Våra biologiska klockor avslöjar allt. Sunda vanor har en viktig påverkan på hur snabbt vi åldras och forskning visar att vi inte är helt bundna av våra gener. Genom att förstå och påverka biologiska processer kan vi delvis bromsa in vårt åldrande.
Mest läst i kategorin
En av de mest spännande utvecklingarna inom området är just våra biologiska klockor som hjälper oss att mäta vår “faktiska” ålder. Men hur fungerar dessa klockor, och vad säger de om hur vi kan åldras långsammare? Det skriver Svenska Dagbladet.
Biologisk ålder
Biologisk ålder skiljer sig från den kronologiska ålder som vi vanligtvis räknar med hjälp av födelsedagar. Medan din kronologiska ålder bara anger hur många år du har levt beskriver din biologiska ålder hur gammal din kropp är på cellnivå.
Detta kan påverkas av många faktorer såsom livsstil, kost, motion och till och med stress.
Senaste nytt
Biologiska Klockor: Mätning av cellernas åldrande
En biologisk klocka är i princip en algoritm som väger samman olika faktorer för att ge en uppskattning av din biologiska ålder. Professor Steve Horvath är en pionjär inom detta forskningsområde och har utvecklat flera biologiska klockor, inklusive den kända “Horvaths klocka”. Den mäter åldrandet genom att analysera förändringar i DNA som kallas metylering, berättar SvD.
Metylering är en kemisk process där små molekyler, kallade metylgrupper, fäster tag i DNA. Det kan påverka vilka gener som är aktiva eller inaktiva – en nyckelfaktor i hur vi åldras på cellnivå.
Forskning har visat att våra livsstilsval kan påverka vår biologiska ålder.
Exempelvis kan rökning, dålig kost och stillasittande livsstil öka den biologiska åldern, medan motion och en balanserad kost kan sänka den. Detta betyder att vi har viss kontroll över hur snabbt vi åldras.
Utmaningar och kritik
Trots de stora framstegen finns det fortfarande utmaningar och kritik mot användningen av biologiska klockor. Även om dessa klockor kan ge insikter på gruppnivå, är de inte alltid tillförlitliga på individnivå.
Det innebär att om du får reda på att din biologiska ålder är högre än din kronologiska ålder kan det vara svårt att veta exakt vad du ska göra åt det.
Steve Horvath själv varnar för att övertolka resultaten från dessa tester, särskilt eftersom de biologiska klockorna fortfarande är under utveckling. Han betonar vikten av att använda dessa tester korrekt och inte ersätta traditionella hälsotester som blodtryck och blodfetter.
Mät dina värden snabbt på nätet
Det finns några verktyg, bland annat från brittiska National Health Service, australiska Heart Foundation och amerikanska Framingham Heart Study för att få fram en biologisk ålder.
Du anger din kronologiska ålder, kön, ditt kroppsmassaindex (BMI), blodtryck och dina kolesterolnivåer. Sedan används olika statistiska modeller för att jämföra din data mot genomsnittet och utifrån det uppskattas ditt hjärtas ålder.
Framtiden för forskning inom åldrande
Forskningen kring biologiska klockor och åldrande är fortfarande i ett tidigt skede, men utvecklingen går snabbt framåt. Horvath och hans team arbetar nu med att utveckla ännu mer avancerade klockor som kan förutsäga livslängd och hälsa i ännu högre precision, uppger Svenska Dagbladet.
Målet är att en dag kunna använda dessa klockor för att utveckla behandlingar som kan föryngra celler och bromsa åldrandet på ett säkert sätt.
Åldrandets mekanismer
Sammanfattningsvis visar forskning att vårt åldrande inte är hugget i sten. Genom att förstå och påverka de processer som styr vår biologiska ålder kan vi potentiellt påverka vår hälsa och livslängd.
Sunda vanor som motion, hälsosam kost och att undvika rökning kan hjälpa oss att åldras långsammare, men forskningen är fortfarande under utveckling och det finns mycket mer att lära sig.
Återhämtning är en viktig faktor för att kunna hålla sig ungdomlig och frisk. Det gäller både både psykisk och fysiskt återhämtning. Ser vi till att återhämta oss på dessa plan så kan vi vända på det biologiska åldrandet.
Läs också:
Så minskar du din biologiska ålder
Vet du hur gammalt ditt hjärta är?
Så sänker du din biologiska ålder och lever längre
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55