News55

Läkare: Det vinner du på en vit månad

alkohol
Rådet från läkaren i artikeln är att ta minst en vit månad då hälsofördelarna är många. För den som ändå väljer att dricka finns alkoholfria alternativ, som på bilden med alkoholfri öl. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 14 okt. 2024Publicerad: 14 okt. 2024

Avstå alkohol i en månad och lyft din hälsa markant, det finns en rad hälsofördelar med en nykter månad, fastslår expert.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Immunförsvaret förbättras ganska snabbt när man slutar dricka alkohol. Även sömnkvaliteten, blodtrycket, hjärtats pumpförmåga och sårläkning förbättras snabbt”, framhåller läkaren Ludvig Cokorilo i SVT.

Nu befinner vi oss visserligen redan i mitten av oktober, en månad då många brukar spola kröken, det brukar ju heta “Sober October”.

Tar död på myten om ett glas om dagen

Men den där vita månaden gör förstås underverk oavsett vilken du väljer under året.

Det har effekt, försäkrar Ludvig Cokorilio som vill passa på att avliva myten om att ett glas alkohol om dagen lyfter hälsan.

“Tidigare har det kommit studier som pekat på det men de är inte tillräckligt välgjorda. Modernare studier visar att de negativa konsekvenserna är mycket större än de positiva”, säger läkaren till SVT.

News55 har tidigare bland annat berättat om en studie som CNN rapporterat om att måttligt drickande inte har några hälsofördelar och att risken för cancer ökar.

Varnar särskilt för ökad cancerrisk med alkohol

ANNONS

Ludvig Cokorilio pekar bland annat på en ökad cancerrisk med ofta förekommande alkoholvanor, särskilt hög är cancerrisken i munhåla, svalg och tarmkanaler men även för prostatacancer och bröstcancer medför alkohol en ökad risk, säger han.

Den ideella föreningen Sober October startade i Skellefteå 2012 och har sedan spridit sig i världen.

Läs mer: Cancerrisken ökar – trots måttligt drickande News55

Missa inte: Vill du förnya din kropp? Skippa alkohol News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS