News55

Så taggar du ner – lär dig "stresspråk"

Ett par grälar. Når ni inte fram till varandra när ni grälar? Ni talar kanske inte samma stresspråk
Når ni inte fram till varandra när ni grälar? Ni talar kanske inte samma stresspråk. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 30 maj 2024Publicerad: 30 maj 2024

Vilket stresspråk talar du? Stressforskaren Chantal Donnelly använder begreppet för att hjälpa sina klienter hantera stress och kanske kan det även hjälpa dig?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den kanadensisk-amerikanska sjukgymnasten och stressforskaren Chantal Donnelly använder sig av något hon kallar för stresspråk, det skriver Huffpost.

Hon kom på begreppet stressspråk när hon arbetade med sina klienter och fann att stresshantering var nyckeln som saknades i deras behandling.

Stresspårk är inte mågon officiell psykologisk term, men kan ändå vara till hjälp för att veta hur du själv fungerar i relation till stress.

Blodet lämnar hjärnan

Chantal Donnelly förklarar för att när vi är stressade går vårt blod till vår kropp och lämnar hjärnans frontallob, som ansvarar för funktioner som självkontroll, känslor och tänkande.

“Vi har också dessa kranialnerver som börjar i hjärnstammen. De är förknippade med kommunikation och anslutning, och de blir äventyrade när vi är i en stressreaktion”, säger hon till Huffpost.

Det här leder enligt henne att vi får problem att kommunicera och lyssna på varandra när vi har en stressreaktion, vilket förklarar varför du kanske har känt att du inte når fram till din partner, ditt barn eller din vän under ett gräl.

Ni kan helt enkelt inte förstå varandra.

ANNONS

Enligt Chantal Donnellys forskning finns det fem kategorier av stressspråk, många av oss faller inom en, eller ett par av dem.

ANNONS

Donnellys fem stresspråk

Imploderaren: Du får ett ”frysningssvar” på en stressig situation. Du kan känna sig hopplös, hjälplös och förlamad.

Exploderaren: Du får ett ”fly eller fäkta”-svar på en stressig situation. Du kan få en uppblåst reaktion och bli irriterad, frustrerad eller arg, du kan till och med lämna en situation som du inte kan hantera.

Fixaren: Du får en “vårda och bli vän”-reaktion som är en vanlig stressreaktion bland kvinnor. Det kan se ut som försoning, att vilja vara till lags, överskridande av gränser eller att bli mammig.

Avtrubbaren: Du är en person som bedövar dig själv när det inte går bra. Du använder vanligtvis eskapism, som droger, alkohol, onlinespel, överarbete eller överträning, som en mekanism för att hantera din stress.

Förnekaren: Du har en giftig positivitet som svar på stress och kan vara alltför optimistisk i dina försök att undvika verkligheten.

“De första tre, exploderaren, imploderaren och fixaren, är baserade på vart människor går biologiskt när de blir stressade. Och sedan de två sista, förnekaren och avtrubbaren, de är baserade på strategier som folk regelbundet försöker använda för att övervinna eller hantera stress”, säger Chantal Donnelly till Huffpost.

ANNONS

Stress kostar samhället miljarder – storsatsar på forskning

Stress leder till sjukskrivningar och kostar miljarder för samhället årligen. Nu görs en storsatsning på 50 miljoner till forskning. Kunskapen ska hjälpa fler att komma tillbaka till jobbet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS