Världshälsoorganisationen WHO larmar om en oroväckande spridning av fågelinfluensa.
Mest läst i kategorin
Utbrottet av fågelinfluensa av typen H5N1 började 2020 och har lett till att miljontals fåglar dött. Nu kommer dock nya oroväckande rapporter om att arter som man tidigare inte trodde var mottagliga har blivit infekterade, som kor och getter.
Den stora oron handlar dock om en annan art – människan.
Risken att viruset muterar och börjar smitta mellan människor ökar ju fler däggdjur som drabbas av viruset. Och just nu letar viruset bara efter nya värdar, varnar WHO:s chefsforskare Jeremy Farrar för.
– Det här kvarstår, tycker jag, som en enorm oro, säger han till reportrar i Geneve.
För några veckor sedan smittades en människa i Texas av en virusdrabbad ko, vilket väckte stor uppmärksamhet. Det kan vara det första fallet där en människa smittats av fågelinfluensa från ett däggdjur, skriver TT.
WHO varnar för hög dödlighet
Än så länge finns det inga bevis för att H5N1 sprids mellan människor, men i de hundratals fall där människor har blivit smittade via djur de senaste 20 åren, så har dödligheten varit “extraordinärt hög”, rapporterar The Guardian. Människor har nämligen ingen naturlig immunitet mot viruset.
– Det är mycket viktigt att veta hur många mänskliga infektioner som inträffar eftersom det är där virusets anpassning kommer att ske. Det är en tragisk sak att säga, men om jag blir smittad av H5N1 och dör så är det slutet. Om jag går runt i samhället och sprider till någon annan startas en cykel, säger Jeremy Farrar.
Senaste nytt
Fågelinfluensa i Sverige
Under 2024 har det varit tre utbrott av fågelinfluensa på tamfåglar i Sverige och just nu pågår ett utbrott i Svedala kommun, rapporterar Jordbruksverket. Stora delar av södra Sverige klassas som ett högriskområde.
Enligt Läkemedelsvärlden ser nu Folkhälsomyndigheten över sina rekommendationer för vaccination mot fågelinfluensa.
– Det tittar vi på nu. Vi ser över våra rekommendationer när det gäller influensavaccin, om vi ska rekommendera fågelinfluensavaccin och i sådana fall till vilka grupper, säger Anders Lindblom, läkare vid Folkhälsomyndigheten.
Läs mer:
Så kan din kropp avslöja allvarlig sjukdom
Forskare: “Här är Sverige sämst i klassen”
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.