News55

Mest kvinnor sjukskrivs av stress – handlar om jämställdhet

En utmattad kvinna har somnat med huvudet på bordet. De flesta som drabbas av stressrelaterade sjukskrivningar är kvinnor i kvinnodominerande yrken, kvinnor har dock dubbelt så stor risk att bli sjuka av stress oavsett vilket yrke de har
De flesta som drabbas av stressrelaterade sjukskrivningar är kvinnor i kvinnodominerande yrken, kvinnor har dock dubbelt så stor risk att bli sjuka av stress oavsett vilket yrke de har. (Foto: Andrea Piacquadio/Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 nov. 2024Publicerad: 26 nov. 2024

I år har antalet stressrelaterade sjukskrivningar nått en topp och det är kvinnor som drabbas allra värst.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De flesta som sjukskrivs på grund av stress är kvinnor som arbetar i kvinnodominerade yrken inom välfärden, det rapporterar Dagens Nyheter.

Kvinnor löper dubbelt så hög risk som män att hamna i sjukfrånvaro på grund av stress, det skriver Dagens PS.

Det handlar ofta exempelvis om sjuksköterskor, undersköterskor, förskollärare och socialsekreterare.

En fråga om jämställdhet

Fackförbundet Visions förbundsordförande Veronica Magnusson menar att det definitivt är en jämställdhetsfråga och pekar på långvariga brister i arbetsmiljön och dåliga arbetsvillkor som orsaker.

“Sen finns också den här samvetsstressen. Det här är yrken som jobbar med att möta medborgare, ge stöd i utsatta situationer, hjälpa äldre eller barn. När man under sin arbetsdag inser att man inte räcker till ger det en etisk stress”, säger hon till DN.

Problemet med stress finns dock inte bara inom välfärdsyrken, kvinnor har dubbelt så stor risk att bli sjuka av stress oavsett vilket yrke de har.

Försäkringskassan nämner även dubbel arbetsbörda för kvinnor som en viktig orsak i sin rapport Psykisk ohälsa i dagens arbetsliv.

ANNONS

“Vi vet att en faktor för att inte blir sjuk av stress är just balansen mellan arbetsliv och fritid, och arbete och återhämtning … Eftersom kvinnor tar större ansvar för barn och hem så löper de större risk att drabbas av stressrelaterad sjukskrivning”, säger Ulrik Lidwall i ett pressmeddelande.

Han är analytiker på Försäkringskassan och författare till rapporten.

ANNONS

Lägre lön och mindre uppskattning

År 2023 konstaterade Jämställdhetsmyndigheten att kvinnor fortfarande är de som gör den största delen av det obetalda hemarbetet.

Hedvig Söderlund, hjärnforskare och adjungerad professor i psykologi vid Luleå tekniska universitet, har skrivit boken Utbrändhet – vetenskapen bakom och vägen tillbaka

Hon anser att problemet med utmattningssyndrom bland kvinnor har flera orsaker och att det har att göra med jämställdhet.

“Det sägs att vi är så jämställda i Sverige, men många kvinnor upplever det inte så. Man blir behandlad sämre på jobbet, får mer skräpuppgifter, mindre uppskattning för sitt arbete och lägre lön. Ingångslöner skiljer sig till och med för kvinnor och män i samma bransch. Det finns så många orsaker till utbrändhet”, säger hon till DN.

Jämställdheten backar

ANNONS

Sverige beskrivs ofta som ett jämställt land, men Statistiska centralbyråns, SCB, rapport På tal om kvinnor och män – Lathund om jämställdhet 2024 visar att vi backar på flera områden. Rapporten har getts ut sedan 1984.

“I årets utgåva syns i stället exempel på hur könsfördelningen blivit mer ojämn inom områden där den tidigare varit jämn”, säger Anneli Åkerman, utredare inom jämställdhetsstatistik på SCB, i ett pressmeddelande.

Exempelvis har könsfördelningen i uttag av vård av barn återigen blivit ojämn.

“År 2023 tog kvinnor ut tre av fem vab-dagar och män tog ut två av fem. Sedan 2015 har männens andel legat strax under 40 procent, och år 2021 nådde den upp till 40 procent. De senaste två åren har dock könsfördelningen gått tillbaka igen, till att ligga strax under 40 procent för män och strax över 60 procent för kvinnor”, säger Helena Löf, utredare inom jämställdhetsstatistik på SCB, i pressmeddelandet.

Har även nått politiken

Könsfördelningen bland ordföranden i riksdagens utskott varit jämn under en lång tid, men nu är den ojämn med 20 procent kvinnor och 80 procent män.

Även i Sveriges kommunfullmäktigeförsamlingar, som i sin helhet har haft en jämn könsfördelning, har antalet kommuner med jämn könsfördelning i fullmäktige minskat.

År 2014 hade en femtedel av Sveriges kommuner en ojämn könsfördelning, men efter valet 2022 ökade en ojämn könsfördelning till mer än en fjärdedel av Sveriges kommuner.

ANNONS

Fler kvinnor än män vill ta ut sin pension i förtid

Enligt en undersökning är det fler kvinnor än män som vill ta ut sin pension innan de nått riktåldern för pension.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]