News55

Missen som kan ge dig skyhögt blodtryck

blodtryck
En arm i fel läge kan få blodtrycket att rusa till skyhöga höjder och därmed visa helt felaktiga värden. (Foto: Jonas Ekströmer/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 09 okt. 2024Publicerad: 09 okt. 2024

Blodtrycket kan rusa om armen hamnar i fel läge. Då gäller det att ha bra nerver när mätningen kanske visar alarmerande höga värden. Kolla här!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny studie visar att armens position vid blodtrycksmätning kan leda till skyhögt blodtryck. Forskare har upptäckt sambandet mellan armens läge och uppmätta blodtrycksvärden, skriver Mirror.

I studien ombads deltagarna att uppsöka toaletten och därefter gå omkring i två minuter för att simulera en patient som precis anlänt till kliniken.

Efter proceduren satte sig deltagarna ner och vilade i fem minuter. De försågs med stöd för både rygg och fötter för att de skulle vara avslappnade innan blodtrycksmätningen.

Det är viktigt att hålla koll på blodtrycket eftersom höga värden innebär ökad risk att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar. Desto viktigare är det att avlästa blodtrycksvärden blir korrekta.

Hängande arm ger högre blodtryck

Resultaten visade att armens position spelar stor roll för blodtrycket. När deltagarna lät armen hänga fritt vid sidan av kroppen fick de högst blodtryck.

Det tyder på att man kan få förhöjda värden enbart genom armens positionering.

Armens position är viktig
Armens position har en stor betydelse för blodtrycket, visar en ny studie. (Foto: Claudio Bresciani / TT )
ANNONS
ANNONS

Korrekt armläge är avgörande

Enligt Dr. Brady, som ledde studien, är det viktigt att armen vilar på ett fast stöd som ett bord eller skrivbord när blodtrycket mäts. För att få adekvat blodtryck handlar det alltså inte bara om avslappning, utan även om optimalt armläge.

Det hydrostatiska trycket ökar när armen befinner sig under hjärtats läge och avståndet mellan hjärtat och blodtrycksmätaren ökar.

Om armen vilar i knät eller hänger rakt ner ökar det hydrostatiska trycket i artären brachialis, vilket leder till högre blodtrycksvärden.

Slutsats: Rätt teknik och rätt armposition för rätt blodtryck

Studien visar på vikten av rätt teknik vid blodtrycksmätning och att armen placeras i rätt läge. Resultaten kan annars bli missvisande och orsaka onödig oro.

Det är många olika faktorer som påverkar blodtrycket. Viktigt är att i många fall kan vi påverka blodtrycket genom förbättrade levnads- och kostvanor.

Forskning har också kommit fram till att den som byter läkemedel kan påverka blodtrycket positivt jämfört med att höja dosen av befintlig medicinering, vilket News 55 skrivit om tidigare (se länk under artikel).

ANNONS

Utöver det vi redan känner till har man kommit fram till att avslappnande aktiviteter som andning, meditation och skogsbad är bra redskap mot högt blodtryck.

Läs också:

Därför ska du hålla koll på ditt blodtryck

Studie: Detta kan få stor effekt blodtrycket

Oväntade knepen för att sänka ditt blodtryck

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS