News55

Morötter tre gånger i veckan ger dig en boost

En morot hålls upp i luften. Enligt en ny opublicerad studie kan tre 100 grams-portioner morötter i veckan ge en betydande ökning av viktiga näringsämnen.
Enligt en ny opublicerad studie kan tre 100 grams-portioner morötter i veckan ge en betydande ökning av viktiga näringsämnen. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 juli 2024Publicerad: 16 juli 2024

Om du vill äta fler grönsaker är det särskilt en du inte ska förbise. En ny studie visar att tre portioner morötter i veckan ger en bra vitaminboost.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Grönsaker är praktiska, de kan ätas råa eller kokta, hela eller hackade och de har dessutom hälsofördelar, det skriver CNN

Enligt en ny opublicerad studie som presenterades på American Society for Nutritions årsmöte, Nutrition 2024, den 30 juni i Chicago, USA, kan tre portioner babymorötter i veckan ge en betydande ökning av viktiga näringsämnen. 

Studiens huvudstudieförfattare Mary Harper Simmons, doktorand i nutrition vid Samford University i Alabama, USA, och hennes kollegor undersökte en enkel lösning som kan öka en persons veckovisa grönsaksintag.

“Jag skulle verkligen vilja visa folk att förbättra din hälsa kan (göras) med små enkla förändringar. … Det behöver inte vara en enda drastisk förändring över en natt.”, säger hon till CNN.

Hon tycker att just babymorötter är bra för de är enkla att äta som de är och kan även doppas i dressing, hummus eller jordnötssmör.

Studien

För studien motsvarande en portion morötter 100 gram.

Studien tittade på 60 unga vuxna som antingen fick i uppdrag att äta morötter tre gånger i veckan, att inte äta några morötter utan istället ta ett multivitamintillskott, att äta en kombination av morötter och multivitaminer.

ANNONS

En kontrollgrupp fick varken äta morötter eller ta kosttillskottet.

Efter fyra veckor fann forskarna att de som åt morötter hade en 10,8 procents ökning av karotenoider i huden, det är naturliga antioxidanter som har visat sig ha hälsofördelar, som att förebygga inflammation och främja hjärthälsa.

Forskarna fann även att de som bara tog multivitaminer, som innehöll samma karotenoid som finns i morötter, inte hade några förändringar i sina karotenoidnivåer.

De studiedeltagare som både åt morötter och vitaminerna fick däremot den största fördelen och ökade karotenoiderna i sin hud med 21,6 procent.

ANNONS

Betakaroten

”’Maten först’-filosofin fungerar alltid. Men för populationer som kanske inte kan äta bara mat eller som är begränsade verkar kombinationen av mat och kosttillskott ha en ännu större effekt i det här fallet”, säger Suresh Mathews till CNN.

Han är huvudutredare för den nya studien samt professor och ordförande för Samford Universitys avdelning för nutrition och dietetik.

Alla grönsaker är bra, men morötter och andra orangefärgade och rödtonade grönsaker som pumpa och sötpotatis är unika genom att de innehåller mycket betakaroten, den karotenoid som kroppen omvandlar till A-vitamin. 

ANNONS

Även mörka bladgrönsaker, som spenat och grönkål, har högat innehåll av betakaroten.

A-vitamin är viktig för att hålla ditt hjärta, dina lungor och andra organ friska och även för att stödja olika kroppsfunktioner.

Det är viktigt att se till att äta frukt och grönsaker för att få alla fördelar som naturliga livsmedel med lågt kaloriinnehåll och högt fiberinnehåll ger.

Vegansk kost är bra för seniorer

När vi blir äldre blir näring allt viktigare för våra kroppar och det är då extra viktigt att vi tänker på vad vi äter. Vegansk kost verkar vara särskilt bra för seniorer.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS