News55

När värmen slår till – då ökar risken redan vid 22 grader

värmen
Värmen slår till hårt i sommar, så se till att vara skyddad från de höga temperaturerna. (Foto: Africa Images och Getty Images)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 22 juli 2025Publicerad: 22 juli 2025

När värmen i sommar slår till räcker det inte med att söka skugga. Redan vid 22 grader börjar risken för allvarliga hälsoproblem öka – särskilt för den som är äldre, sjuk eller känslig för påfrestningar.

ANNONS

Mest läst i kategorin

“Dödligheten börjar öka redan vid 21,7 grader, och för varje grad däröver stiger risken”, säger Christofer Åström, forskare vid Umeå universitet.

Värmen slår inte till som ett blixtnedslag. Den smyger sig på. Ett par dagar i följd med 27 grader – som många ser som härligt sommarväder – ökar dödligheten med tio procent, enligt forskningsmodeller Åström och hans kollegor tagit fram, rapporterar DN.

Vid 30 grader är den siffran dubbelt så hög.

MISSA INTE: Kommer Coop gå i konkurs? Blöder 2 700 miljoner kronor

En kropp i värmen arbetar i motvind

Kroppen har sina sätt att kyla ned sig. Det sker framför allt genom att blodet styrs ut mot huden, där värmen kan avges. Men den processen kostar kraft. 

Hjärtat får arbeta hårdare för att hålla igång cirkulationen, och njurarna måste hantera en ökad vätskeförlust via svett. För många klarar kroppen detta galant. Men det gäller inte alla.

För personer med sviktande hjärta eller nedsatt njurfunktion blir ansträngningen påtaglig. Och med stigande ålder försämras den reserv som kroppen en gång haft. En varm sommardag kan därför bli mer än bara obehaglig – den kan bli direkt farlig.

ANNONS

Blodet blir tjockare när kroppen förlorar vätska. Det ökar risken för blodproppar, något som kan slå till utan förvarning. Samtidigt kan mediciner påverkas av värmen – eller i värsta fall förlora sin effekt om de förvaras fel.

MISSA INTE: Hur man pratar med sin feta partner – utan att såra känslor

ANNONS

Värmen drabbar inte alla lika

När värmen ligger på dag efter dag, blir det snabbt påfrestande för dem som redan har mindre marginaler. Hos små barn fungerar inte kroppens temperaturreglering som den ska ännu, vilket gör att de lätt blir överhettade – särskilt om de sover i kvava rum eller ligger stilla i vagnen i solen. 

Gravida kvinnor har dessutom ett ökat vätskebehov, och kroppens reaktion på värme blir ofta kraftigare. För den som lever med hjärtproblem, diabetes eller andra kroniska sjukdomar kan den extra belastningen bli för mycket. Det handlar inte bara om obehag – utan om en verklig risk som kräver att man tar varningssignaler på allvar.

I en omfattande internationell översikt, publicerad i British Medical Journal, har forskare visat att det finns ett tydligt samband mellan höga temperaturer och komplikationer vid graviditet. Bland annat ökar risken för att barnet föds för tidigt eller med låg födelsevikt. 

Även dödfödslar har kopplats till längre perioder av värme. Samtidigt pekar flera studier på att antalet dödsfall bland äldre ökar under värmeböljor – inte bara i Sydeuropa, utan även i Sverige.

MISSA INTE: Svenska semesterparadiset i lågor – alla flyg ställs in

ANNONS

Sommaren 2018 gav en föraning

Den hetaste sommaren i modern svensk historia inträffade 2018. Då steg antalet dödsfall med cirka 700 jämfört med ett normalt år. Forskarnas analys visar att det inte bara handlade om personer som ändå skulle ha gått bort inom kort. 

Dödligheten föll inte efteråt, den gick tillbaka till normala nivåer – vilket talar för att det var värmen i sig som utlöste dödsfallen.

Studier visar att dödsfallen ökar när det är som varmast, så var försiktig. (Foto: Robert Kneschke och Likanaris Images)

Vad du kan göra när värmen slår till

Folkhälsomyndigheten har en rad konkreta råd. Drick vatten regelbundet – vänta inte tills du blir törstig. Stäng ute solen med gardiner och persienner. Håll sovrum svala, och undvik fysisk ansträngning under eftermiddagen. 

En sval dusch är effektiv. Har du inte tillgång till dusch kan en blöt handduk runt nacken lindra.

Om du eller någon i din närhet börjar känna sig yr, trött, får hög puls eller snabb andning – ta det på allvar. Det är signaler från kroppen att den inte längre orkar kompensera.

ANNONS

När SMHI varnar – ta det på allvar

Sedan 2021 använder SMHI konsekvensbaserade vädervarningar. En gul varning innebär tre till fyra dagar med minst 30 grader. 

En orange varning innebär fem dagar eller mer. Båda innebär en ökad belastning på kroppen – särskilt för dem med nedsatt hälsa.

“Det är inte bara Sydeuropa som drabbas. Även här hemma ökar riskerna snabbt när värmen kommer för att stanna”, säger Christofer Åström.

Läs mer om ekonomi:

Här sjudubblas hyran – där Kungen är hyresvärd: “Zombiemiljö”

Råttor bland bullar och kaffe – på Bröd & Salt

Skattehaveri drabbar dödsbon – hundratals miljoner betalas tillbaka

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS
ANNONS