Den svenska delen av ett globalt forskningsprojekt påbörjas nu i november, det handlar om förkortad arbetstid.
Mest läst i kategorin
Forskning visar att det går att prestera lika mycket på 80 procent av arbetstiden utan att för den skull känna sig stressad. Nu ska forskare ta reda på om det även fungerar så i Sverige, det skriver Vårdfokus.
Bakom studien kallad 100/80/100 står organisationen 4 Day Week, siffrorna i studiens namn står för 100 procent lön, 80 procent arbetstid och 100 procent produktivitet.
I den svenska delen av studien ska nio verksamheter inom offentlig sektor och ideella organisationer delta.
Hur kan vi jobba smartare?
Forskningsarbetet i Sverige leds av Lena Lid Falkman vid Karlstads universitet och Handelshögskolan i Stockholm.
“Det jag är intresserad av är hur man jobbar mer effektivt? Vad behöver vi ta bort och vad kan vi göra snabbare? Som överlämningar, möten, rapportering som vi sedan kanske inte använder. Alltså: Hur kan vi jobba smartare? Det andra är: Vad gör vi med den extra fritiden? Återhämtning? Kvalitetstid med familjen? Tränar mer? Det är intressant”, säger hon till Vårdfokus.
Personer som deltar i forskningsprojektet kommer börja med att svara på frågor om sådant som produktivitet, kreativitet, välmående, hälsa och stress, samt om sin inställning till arbetsgivaren och jobbet.
Efter ett halv till ett år svarar de på frågor igen, dessutom ska Lena Lid Falkman djupintervjua 50 studiedeltagare, de ska även föra dagbok under en månad.
Studieltagarna ska även bära smartklockor som ger forskarna data om deltagarnas sömn och puls.
Senaste nytt
Risker med kortare arbetstid
De studier som ingår i det globala forskningsprojektet brukar pågå i sex månader, men Lena Lid Falkman vill att den svenska studien pågår längre.
“Vi vet att effekten avtar efter tiden. Vinner man en miljon så är man jätteglad först, men sedan är det måndag ändå. Till viss del tänker jag ändå att effekten finns kvar, som att man får sova och träna mer. Men det kanske jämnar ut sig. Det ska bli spännande att se”, säger hon till Vårdfokus.
Hon kan dock se risker med att korta arbetstiden, exempelvis att man struntar i att ta fikapaus, hon menar att man då tappar lite av det sociala och roliga med att vara på jobbet.
Att människor ska leverera lika mycket på kortare tid tror hon också kan skapa mer stress och arbetet kan då bli sämre utfört.
Men, hon påpekar att det är hela organisationens ansvar att förkortad arbetstid fungerar och att det inte är en enskild individ som ska leverera lika mycket på kortare tid.
Majoriteten av de företag som i 4 Day Week Globals forksningsprojekt har testat fyra dagars arbetsvecka i sex månader fortsatte att reducera arbetstiden efter att studien de deltog i hade avslutats.
Så många svenskar vill jobba en fyradagarsvecka
I en tid präglad av förändrade arbetsmönster och ökade krav på balans mellan arbete och fritid, framkommer det att svenskarna föredrar en fyradagarsvecka framför sex timmars arbetsdagar.