News55

Nu kan fler få vaccin mot pollenallergi

Nu kan fler få vaccin mot pollenallergi
Våren är en plåga för pollenallergiker. Nu införs vaccin mot pollenallergi inom primärvården. Foto: TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 20 maj 2024Publicerad: 20 maj 2024

Cirka 30 procent av alla i Sverige har någon typ av pollenallergi. Men nu kan fler få vaccin då det införs inom primärvården genom Kry.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Allergi är en av våra största folksjukdomar och allra vanligast pollenallergi. Enligt Astma- och allergiförbundet är var femte person allergisk mot björkpollen i landet, skriver Ica Kuriren.

Immunförsvaret överreagerar och man får symtom som nysningar, snuva, astma, klåda i ögonen och halsen, hosta och trötthet.

Vaccin i tablettform

De läkemedel som finns i form av allergimediciner som antihistamin, nässpray och ögondroppar är inte tillräcklig behandling för vissa alleriker. Astma- och allergiförbundet uppger att bara varannan pollenallergiker blir hjälpt av befintliga läkemedel.

Metoden allergen immunterapi (AIT) finns som tillgängligt vaccin i tablettform för gräs- och björkpollen och kvalster och ges under tre års tid. Metoden går ut på att ge allergikern små doser av allergenet för att öka kroppens motståndskraft. 

Hittills har behandlingen främst varit tillgänglig i specialistvården och det har varit stora skillnader runt om i landet beroende på bostadsort.

ANNONS

Börjar i mindre skala

Nu satsar privata vårdgivaren Kry på att göra behandlingen med vaccin tillgänglig i primärvården. Arbetet påbörjas på några vårdcentraler i Stockholm med tanken att ta det vidare till alla Krys vårdcentraler runt om i landet.

ANNONS

– I och med att denna behandling inte tillhandahållits inom primärvården tidigare så börjar vi i en mindre skala där vi har god kontroll men förhoppningen är förstås att detta ska fungera väl och att vi sedan kan erbjuda behandlingen till alla som har behovet. Vi knyter ihop den digitala vården med vår fysiska vård för att få en helhetslösning för patienten, säger Joakim Röstlund, chefsläkare på Kry Primärvård, skriver Ica Kuriren.

Så går det till

Om man upplever att befintliga läkemedel som man använt under pollensäsongen inte fungerat tillräckligt bra kan man söka hjälp. Man ska haft besvär under minst två säsonger för att det bli aktuell för allergen immunisering.

Kontakten sker via nätet och ett digitalt möte. I samband med detta går man igenom patientens besvär och den symptomatiska behandlingen.

Bedömer läkaren att vaccin med immunterapi kan bli aktuell kollar man även med blodprov att besvären stämmer med en behandlingsbar allergi, vid besök på fysisk vårdcentral hos Kry.

– Patienten behöver dessutom utföra en astmakontroll innan tablettbehandlingen kan starta. Den första tabletten tas på de aktuella vårdcentralerna där specialistutbildad sjuksköterska och läkare finns på plats för att vara säker på att tabletten tas på rätt sätt och inte ger biverkningar. Sedan kan man mycket väl följa upp patienten via digitala vårdmöten därefter, säger Joakim Röstlund till tidningen.

Tablettvaccin subventioneras och ingår i högkostnadsskyddet.

Läs mer:

ANNONS

Träning och pollenallergi? Här är 8 tips

Läkare: Så vet du om du har pollenallergi eller vanlig influensa

Ökning av pollenallergi ett globalt problem

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS