News55

Nu studie visar: Sömnproblem en könsfråga

Att män och kvinnor är olika kan vi alla vara rörande överens om. Så även när det kommer till sömn, och bristen därav.
Att män och kvinnor är olika kan vi alla vara rörande överens om. Så även när det kommer till sömn, och bristen därav. (Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 02 maj 2024Publicerad: 02 maj 2024

Män är från Mars, kvinnor från Venus? Om inte annat kan det kännas så ibland. Nu visar forskningen dessutom att män och kvinnors sömnvanor skiljer sig åt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att män och kvinnor är olika kan vi alla vara rörande överens om. Ändå tenderar vi återkommande att dra könen under en och samma kam när det kommer till hälsa och levnadsvanor.

Så har även varit fallet med vår sömn – fram till nu.

Kvinnor sover sämre

Ny forskning tyder nämligen på att det råder stora skillnader i män och kvinnors sömnkvalitet och att deras sömnstörningar av det skälet bör behandlas individuellt, skriver Fortune.

Ett exempel på att så är fallet är att män tycks mer benägna att drabbas av sömnapné, medan kvinnor i högre grad lider av sömnlöshet och sämre sömnkvalitet. Tidigare forskning har även visat att sömnlöshet är 1,5 gånger vanligare hos kvinnor.

Det framgår av en färsk studie, publicerad i Sleep Medicine Reviews.

Biologiska aspekter

Enligt forskarna, från Harvard University, Stanford University och University of Southampton, innebär dessa nya rön främst att man behöver titta både på biologiska könskaraktäristiker och precisionmedicin när man behandlar sömnproblem.

ANNONS

“Vi försöker gå ifrån ‘one size fits all. behöver vara mer skräddarsydd”, säger medförfattaren Renske Lok, filosofie doktor vid Stanfords avdelning för sömnforskning.

Kvinnor på undantag

En viktig aspekt, då kvinnor historiskt sett varit underrepresenterade i medicinsk forskning, vilket resulterat i ett antal antaganden vad gäller kvinnors sömnvanor.

Att dessa inte längre kan baseras på mäns vanor står nu klart, varför individanpassad behandling, med hänsyn tagen till kön, bör anses som en självklarhet framöver för att hjälpa patienter med sömnsvårigheter.

Läs mer: Därför ska du sova med strumporna på. News 55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS