News55

Ny behandling av Alzheimer

Alzheimer är den vanligaste demenssjukdomen
Forskare har gjort banbrytande upptäckter som kan leda till effektivare behandling mot Alzheimer i framtiden.
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 03 juli 2024Publicerad: 03 juli 2024

Ny upptäckt kan bana vägenför framtida behandlingsmetoder av Alzheimers och andra neurodegenerativa sjukdomar som kan stoppa eller till och med vända sjukdomsförloppet.

Mest läst i kategorin

Den vanligaste progressiva demenssjukdomen som förknippas med minnesförlust och kognitiva störningar är Alzheimer. De delar av hjärnan som involverar tankeförmåga, minne och språk blir i regel svårt ansatta när sjukdomen väl brutit ut.

“Strategier för att behandla Alzheimers sjukdom har hittills till stor del fokuserat på patologiska förändringar som är framträdande i de sena stadierna av sjukdomen”, berättar Scott Selleck i ett pressmeddelande. Han är professor i biokemi och molekylärbiologi vid Penn State Eberly College of Science, rapporterar Newsweek.

Ny studie kan vara nyckeln till att bota Alzheimers sjukdom

I en ny studie publicerad i tidskriften iScience har Selleck och kollegor från Penn State identifierat en nyckelmolekyl under tidiga stadier av sjukdomsförloppet.

Upptäckten kretsar kring en grupp molekyler, heparansulfatmodifierade proteiner, som tidigare funnits vara inblandade i utvecklingen av Alzheimers sjukdom. Deras exakta roll har har dock förblivit oklar.

Heparansulfatmodifierade proteiner kan hittas på cellens yta och verkar spela en nyckelroll i autofagi, vilket betyder att cellen förstör delar av sig själv som inte fungerar. Uppför autofagi att fungera kan celler inte längre reparera sig själva, vilket ofta är orsaken till en rad neurologiska- och åldersrelaterade sjukdomar.

Forskarna ser positivt på behandling av Alzheimer efter sin upptäckt

Det här är en viktig upptäckt som kan vara viktig för framtida behandlingar. Forskarna bakom de nya upptäckterna ställer sig positiva till man i framtiden kommer att kunna bota eller åtminstone stoppa den progressiva sjukdomen som orsakar fortskridande celldöd bland nervceller. Alzheimers sjukdom leder således till döden.

“Vi visar att minskad autofagi, mitokondriella defekter och lipiduppbyggnad – alla vanliga förändringar i neurodegenerativ sjukdom – kan stoppas genom att ändra en klass av proteiner, de med heparansulfatmodifieringar,” berättar Selleck för Newsweek.

Det har nyligen kommit ut en ny bromsmedicin mot Alzheimer på den amerikanska marknaden, men effekterna sägs vara begränsade.

Det är dock hoppfullt med upptäckter inom neurovetenakap som för medicinsk forskning framåt och som i framtiden kan leda till behandlingsformer som stoppar sjukdomsförloppet i Alzheimers sjukdom.

Upptäckt om autofagins betydelse hos alla levande organismer

Den japanske cellbiologen Yoshinori Ohsumi fick nobelpriset 2016 i fysik för sin forskning om cellers nedbrytning och återvinning av sig själva. Autofagi har kopplingar till Alzheimerm, Parkinsons sjukdom, diabetes typ 2 och många andra sjukdomar.

Väger man runt 60 kilo, kasserar kroppen runt 200 – 300 gram protein varje dag, enligt Juleen Zierath, professor i integrativ fysiologi och medlem i Nobelkommittén vid Karolinska institutet, rapporterar Forskning och framsteg.

Läs också:

Studie ken ge nytt sätt att behandla Alzheimer

Alzheimer utan symptom?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55