News55

Ny metod hjälper dig som har sömnapné

sömnapné
Andningsredskapet skulle enligt studien kunna användas som komplement till behandling av sömnapné med andningsmask, så kallad CPAP som syns på bilden. (Foto: Johan Nilsson/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 14 aug. 2024Publicerad: 14 aug. 2024

Forskning visar att sömnapné kan behandlas med ny metod och minska andningsuppehållen hos drabbade patienter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Genom andningsträning stärks muskelaturen i de övre luftvägarna och öppnar upp luftvägarna. På så vis minskar symptomen vid sömnapné och snarkning.

Allt enligt en färsk forskningsstudie – en delrapport – vid Åbo universitet.

Den nya metoden skiljer sig från tidigare behandlingar då de grundläggande orsakerna till sömnapné nu behandlas och inte bara symptomen.

Deltagarna hade mild eller måttlig sömnapné

“Resultatet visade bland annat en minskning av antalet nattliga andningsstopp, en förbättring av sömnkvaliteten samt en förbättring av det maximala utandningsflödet”, säger Al-Rammahi, forskare vid Åbo Universitet inom lungsjukdomar och klinisk allergologi vid Institutionen för klinisk medicin, i ett pressmeddelande.

Andningsredskapet (WellO2) skulle kunna användas som komplement till behandling av sömnapné med andningsmask, så kallad CPAP.

Resultaten visar på en signifikant minskning av symptomen vid sömnapné, framgår det.

I studien ingick 60 deltagare med mild eller måttlig sömnapné.

ANNONS

Andningsmuskelträning använts idag bland annat på astmapatienter och elitskidåkare för att förbättra syresättningen samt även på sångartister för att förbättra rösten.

Läs även: Då är snarkandet en lek med döden News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS