News55

Ny metod hjälper mot tarmsjukdom

En man som har ont i magen står bredvid en toalett. Forskare vid Lunds universitet har testat en ny diet för patienter med mag- tarmsjukdomen IBS och funnit att den hjälper lika bra som den restriktiva diet som i dag rekommenderas
Forskare vid Lunds universitet har testat en ny diet för patienter med mag- tarmsjukdomen IBS och funnit att den hjälper lika bra som den restriktiva diet som i dag rekommenderas. (Foto: TT/Christine Olsson/Scanpix)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 20 sep. 2024Publicerad: 20 sep. 2024

Svenska forskare har hittat en diet som hjälper mot IBS och som är mycket lättare att följa än den ganska restriktiva diet som nu används som behandling.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Personer som lider av mag- tarmsjukdomen Irritable Bowel Syndrome, IBS, som under en månad följde en diet med lågt socker- och stärkelseinnehåll förbättrade sina symtom och gick ned i vikt, det visar en studie från Lunds universitet.

Enligt Rome Foundation Global Study påverkar IBS cirka 4 procent av världens befolkning, det är den vanligaste tarmsjukdomen och ger en kombination av symtom som ofta inkluderar uppblåsthet, buksmärtor, diarré, förstoppning och gaser, skriver Newsweek.

Jämförde med Fodmap

Lundaforskarna jämförde den stärkelse- och sockereducerade dieten, så kallad SSRD-diet, med låg-Fodmap-dieten, som är den nuvarande standarddieten för IBS.

Studien tyder på att SSRD-dieten kan vara lika effektiv som den mer restriktiva låg-Fodmap-dieten som i dag rekommenderas vid IBS.

Låg-Fodmap-dieten utesluter livsmedel som innehåller mycket jäsbara kolhydrater som kan jäsa och producera gas i tarmen och ge IBS-symtom.

I praktiken innebär det att mat som innehåller laktos och gluten, som mjölk, ost, bröd, kakor, pasta och bakverk samt olika frukter, grönsaker och baljväxter behöver undvikas.

SSRD

ANNONS

SSRD-dieten innebär att du i stället skär ned på sockerhaltiga livsmedel, som kakor, godis, läsk och choklad samt mycket processade livsmedel.

“Vi vill egentligen inte ens kalla SSRD för en diet. Det är så alla borde äta, inte bara de med IBS. Och till skillnad från låg Fodmap är SSRD lätt att förstå och lättare att följa. Du kan äta av allt när du är bjuden på middag, bara mindre av vissa saker. Om du vilar magen resten av veckan kan du synda lite en dag”, säger Bodil Ohlsson i ett pressmeddelande.

Hon är professor vid Lunds universitet samt överläkare vid Skånes universitetssjukhus och har lett studien. Enligt henne var studiens resultat till och med bättre än de förväntat sig.

Bodil Ohlsson valde att undersöka betydelsen av just socker och stärkelse vid IBS på grund av att en genetiker upptäckt att det bland IBS-patienter finns en överrepresentation av en genetisk variation som hindrar nedbrytning av socker och stärkelse i tarmen.

Maten som minskar din uppblåsta mage

Det är jobbigt när magen känns uppblåst och spänd, det kan orsakas av gaser eller vätska men det finns mat som kan minska symtomen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS