Vill du åldras utan sjukdomar? Då kan flavonoider vara din bästa vän. En ny studie visar att dessa ämnen, som finns i bland annat te, frukt och bär, kan minska risken för skörhet och mental ohälsa – särskilt hos äldre kvinnor.


Mest läst i kategorin
Att vi påverkas av vad vi äter är inget nytt. Ny forskning visar att flavonoider kan spela en viktig roll i ett hälsosamt åldrande. Ämnet finns naturligt i bland annat svart te, citrusfrukter, bär och äpplen.
Flavonoider minskar risken för skörhet
Studien, som refereras i Aftonbladet och bygger på data från Harvard Medical School och universitetet i Belfast, har analyserat hälsan hos över 86 000 personer.
Resultaten visar att kvinnor som åt mycket flavonoidrika livsmedel löpte 15 procent mindre risk att drabbas av skörhet på äldre dar.
Flavonoider skyddar mot skadlig stress i kroppen
Enligt Livsmedelsverket är flavonoider ett bioaktivt ämne och fungerar som antioxidanter. Dessa ämnen hjälper till att skydda kroppen mot så kallad oxidativ stress.
Oxidativ stress uppstår när det blir för mycket skadliga ämnen i kroppen, så kallade fria radikaler. De bildas naturligt när vi andas, men kan också öka vid hårt fysiskt arbete, sjukdom eller rökning. Denna typ av stress kan leda till hjärt-kärlsjukdom, cancer och inflammatoriska sjukdomar.
Flavonoider har flera positiva effekter
Flavonoider har flera viktiga hälsoeffekter, berättar näringsfysiologen Ingrid Larsson för Aftonbladet. De kan bland annat förhindra att fett fastnar i blodkärlen, vilket minskar risken för hjärtinfarkt.
”De kan också minska den låggradiga inflammationen i kroppen som också är relaterad till ohälsa och flavonoider kan också upprätthålla muskelmassan,” säger hon.
Minskad risk för både fysisk och mental försämring
Förutom minskad skörhet såg forskarna att kvinnor med högt flavonoidintag hade 12 procent lägre risk för nedsatt fysisk funktion och lika stor minskning i risken för mentala problem.
Hos männen fanns inte samma tydliga samband, men även där kunde man se att de med högst intag hade lägre risk för mental ohälsa.
Flavonoider finns i alkohol
Flavonoider finns inte bara i frukt och bär. Ämnet går även att få sig genom rödvin och mörk choklad. Men enligt Ingrid Larsson ska man inte byta ut frukt och grönt mot vin och choklad.
“Då får man andra problem,” säger hon i Aftonbladet.
Ät en varierad kost
Men Ingrid Larsson varnar för att ta genvägar via kosttillskott. Hon menar att tillskott med antioxidanter i höga koncentrationer kan störa kroppens upptag av andra näringsämnen om man inte har en konstaterad brist. Det bästa är att äta en varierad kost:
“Man kan fråga sig vid varje måltid, hur kan jag göra det här mer hälsosamt? Det kan handla om att byta ut grädde mot magra mejeriprodukter, lägga till mer grönsaker och fullkorn,” säger Ingrid Larsson.
Förändringar gör skillnad – även senare i livet
En viktig slutsats från studien är att det aldrig är för sent att göra en förändring. Forskarna kunde se att deltagare som från början åt lite flavonoider men ökade sitt intag under studiens gång, också minskade sin risk för skörhet.
Det motsatta gällde också. De som minskade sitt intag ökade risken. Det visar att kostförändringar kan ha effekt oavsett ålder.
“Det är betydelsefullt med förändringar i alla lägen av livet,” säger näringsfysiologen i Aftonbladet.
Läs mer på News55: TV-läkarens råd för ett långt och lyckligt liv

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.