News55

Nya svenska kostråd ska stärka beredskapen

Livsmedelsverket
Livsmedelsverket uppmanar svenskarna att äta mindre kött. Det är första gången på nästan tio år som myndigheten uppdaterar sina kostråd. (Foto: Claudio Bresciani/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 26 sep. 2024Publicerad: 26 sep. 2024

Livsmedelsverket har lagt fram ett förslag med uppdaterade kostråd som inte bara syftar till att främja hälsan och miljön, utan också till att stärka Sveriges beredskap.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Om vi kan förbättra folkhälsan, stärker vi också vår beredskap”, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket till Dagens Nyheter.

Stärkt beredskap genom bättre kost

De svenska kostråden har varit oförändrade i nästan ett decennium, men nu samstämmer de med de nordiska näringsrekommendationerna som presenterades förra året. De bygger på en omfattande genomgång av den senaste forskningen.

Ett av de största budskapen är att minska konsumtionen av rött kött, som nu rekommenderas till högst 350 gram per vecka, jämfört med tidigare 500 gram. Detta för att minska risken för sjukdomar som tjocktarmscancer. I dag äter svenska vuxna i genomsnitt drygt 500 gram kött i veckan. Endast en mindre andel äter mindre kött eller inget alls.

I dagens läge äter vi lite mer än hittills rekommenderade maximala mängden av kött på 500 gram per vecka. Varje år drabbas omkring 6000 personer av tarmcancer. De som drabbas tenderar dessutom att bli yngre än tidigare, rapporterar SVT.

Frukt innehåller viktiga vitaminer
Frukt är nyttiga kolhydrater som förser oss med viktiga vitaminer och mineraler. (Foto: Pexels)
ANNONS

Hur förändrar vi våra vanor?

Frågan är dock hur vi ska få fler att minska sin köttkonsumtion. Livsmedelsverket menar att förändringen kommer att kräva tid och samarbete mellan olika samhällsaktörer. Det är inte något som sker över en natt.

ANNONS

Som alternativ till kött föreslås att vi fokuserar mer på växtbaserade proteinkällor, till exempel baljväxter som är rika på både näring och protein.

Att äta baljväxter varje dag kanske inte alla kan tänka sig, men även små mängder är ett steg framåt, enligt Åsa Brugård Konde.

Fisk och ägg som hållbara alternativ?

Ett annat alternativ till rött kött är att äta mer fisk och ägg. Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter fisk två till tre gånger i veckan, men erkänner att fiskbestånden är under press.

Därför betonar man vikten av att välja miljömärkt fisk för att inte belasta naturen ytterligare. Ägg är också ett bra och nyttigt alternativ till fett. Ett ägg innehåller runt 13 gram proteiner och 130 kalorier.

Glöm inte bort att animaliska produkter innehåller hemjärn, den typen av järn som kroppen lättast tillgodogör sig.

Socker och ultraprocessade livsmedel i fokus

De nya råden understryker hur viktigt det är att begränsa intaget av socker och ultraprocessat livsmedel. Enligt de nordiska rekommendationerna bör högst tio procent av vårt dagliga energiintag komma från tillsatt socker.

ANNONS

Men Livsmedelsverket ger ingen specifik gräns för socker, utan rekommenderar att minska konsumtionen av sötsaker och läsk.

När det gäller ultraprocessade livsmedel, som kopplas till en rad hälsoproblem, ges inget direkt råd eftersom begreppet är svårt att definiera. Däremot understryker myndigheten vikten av att hålla igen på ohälsosamma produkter som snacks, snabbmat och godis.

Växtbaserade proteinkällor rekommenderas
Som alternativ till kött föreslås att vi fokuserar mer på växtbaserade proteinkällor, till exempel baljväxter som är rika på både näring och protein. (Foto: Pexels)

Svenskproducerad mat – en del av beredskapen

En annan nyhet i de uppdaterade kostråden är att svenskproducerad mat nu lyfts fram som en viktig del av landets livsmedelsberedskap.

Även fast Livsmedelsverket inte direkt kan rekommendera att vi köper svenskt på grund av EU-regler, betonar myndigheten fördelarna med den svenska produktionen, särskilt när det gäller miljöpåverkan, djurhälsa och den låga användningen av antibiotika.

“Den svenska produktionen spelar en viktig roll i vårt samhälles beredskap”, säger Åsa Brugård Konde till Dagens Nyheter.

Sammanfattning av de nya kostråden:

ANNONS
  • Minska köttkonsumtionen: Ät högst 350 gram rött kött i veckan, och minska andelen charkprodukter.
  • Mer växtbaserat: Ät minst 500 gram grönsaker, frukt och bär varje dag, och inkludera baljväxter som bönor och linser dagligen.
  • Ät mer fisk: Rekommenderas 2–3 gånger i veckan, gärna miljömärkt.
  • Begränsa sockerintag: Minska på godis, läsk och andra sötsaker.
  • Svenskproducerad mat: Framhålls som en viktig del av Sveriges beredskap, med miljömässiga och hälsofördelar.

Läs också:

Svensk krisberedskap haltar – maten räcker inte

Kosten som gör att du slipper järnbrist

Kosten du ska äta för att maxa din hälsa

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS