Sex av tio svenskar är oroliga för att landets matreserver inte skulle räcka vid en krissituation, enligt en ny rapport.
Svensk krisberedskap haltar – maten räcker inte
Mest läst i kategorin
Samtidigt vill två av tre personer veta mer om hur de kan bidra till att stärka självförsörjningen i landet, visar undersökningen från Lantmännen.
Resultaten, som presenteras i samband med MSB:s årliga beredskapsvecka, lyfter fram Sveriges sårbarhet när det gäller livsmedelsförsörjning, skriver Lantmännen i ett pressmeddelande.
Sverige får underbetyg
Sverige producerar för närvarande endast hälften av den mat vi konsumerar, vilket innebär ett starkt importberoende. Jämför detta med våra grannländer: Finland har en självförsörjningsgrad på 80 procent av sin mat och Danmark hela 150 procent. Det här beroendet skapar oro hos många, särskilt i tider av global osäkerhet.
“Att vi endast producerar hälften av vår egen mat är ett underbetyg för ett land med så goda förutsättningar”, säger Magnus Kagevik, vd för Lantmännen.
Han betonar att Sverige har både ett lantbruk och en livsmedelsindustri i världsklass, som kombinerar hög kvalitet, hållbarhet och säkerhet.
Vi har samtidigt ett jordbruk där bönderna står inför många utmaningar. Klimatförändringar och priset på drivmedel är några av dem, vilket News 55 skrivit om tidigare.
Senaste nytt
Så kan beredskapen stärkas
Lantmännen ser många möjligheter att vända dessa utmaningar till styrkor. Enligt Kagevik är nyckeln att stärka det svenska lantbrukets konkurrenskraft och lönsamhet, vilket i sin tur skulle bidra till en robustare livsmedelsberedskap och krisberedskap.
“Genom politiska beslut och investeringar, tillsammans med aktörer på marknaden, kan vi stärka Sveriges beredskap. Och om vi dessutom lyckas få konsumenter att förstå värdet av att välja svenskt och bondeägt, har vi alla möjligheter att klara av framtida kriser”, säger Kagevik vidare.
Konsumenternas roll
För att öka medvetenheten och engagemanget lanserar Lantmännen initiativet Matvärnet. Här uppmuntras konsumenter att göra aktiva val genom att välja svenskproducerad och bondeägd mat.
Genom att stötta inhemsk produktion kan svenska konsumenter bidra till landets självförsörjningsgrad och därmed stärka livsmedelsberedskapen.
Behöver Sverige beredskapslager?
Till skillnad från många andra länder har Sverige i dag inga beredskapslager av spannmål eller viktiga insatsvaror till jordbruket. I våra grannländer pågår redan arbetet med att bygga upp dessa lager, och Lantmännen menar att Sverige behöver följa deras exempel.
Enligt beräkningar skulle det ta upp till tio år att bygga upp lager för en tremånaders försörjning av spannmål, vilket gör det viktigt att påbörja arbetet snarast möjligt.
Viktiga siffror från undersökningen
- Sex av tio svenskar är oroliga för att maten inte skulle räcka vid en krissituation.
- Var fjärde person känner sig osäker på om de kan bidra till att höja Sveriges självförsörjningsgrad.
- Två av tre vill veta mer om hur de kan hjälpa till att förbättra landets livsmedelsberedskap.
Undersökningen i korthet
Novus genomförde undersökningen på uppdrag av Lantmännen, och resultaten baseras på 1 084 intervjuer med svenskar i åldern 18–84 år under perioden 15–22 augusti 2024. Studien ger en tydlig bild av svenskarnas oro och engagemang kring landets livsmedelsberedskap, samtidigt som den visar att det finns en stark vilja att bidra till en säkrare framtid.
Läs också:
Efter mardrömssommaren – nytt hopp för bönderna
Kaosväder slår hårt mot skördar i Europa
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55