Det är ganska svårt att beskriva lycka och hur vi uppnår den. För vissa är det kanske en känsla av allmänt välbefinnande, medan det för andra kan vara att under ett ögonblick känna oförfalskad glädje.
Mest läst i kategorin
För en del kan lycka vara att jaga en dröm och nå den. Det kan även vara en kombination av alla olika saker, Sanjay Gupta skriver i CNN att han ser sig själv som en ganska glad person.
”Jag har stunder av fullständig tillfredsställelse och en karriär som känns meningsfull för mig som praktiserande neurokirurg och CNN:s medicinska chefskorrespondent”, skriver han.
Samtidigt inser han att det inte är så enkelt. Det finns olika lager av lycka och många nyanser.
Han frågar sig hur vi på bästa sätt kan sträva efter lycka, om vi är födda med en stabil, fast nivå av lycka, eller om vi kan odla, öka och stärka vår lycka, samt hur vi i så fall kan göra det?
Strävan efter lycka
I World Happiness Report 2024 hamnar Sverige på plats 4 i världen, efter Finland, Danmark och Island, så enligt den verkar vi svenskar vara ganska bra på att fånga lyckan.
Amerikanerna förefaller dock vara sämre på det, USA hamnar på plats 23, vilket är en kraftig försämring från året innan då landet hamnade på plats 15.
Det här var första gången i rapportens 12-åriga historia som USA, som ju har “strävan efter lycka” inskrivet i sin självständighetsförklaring, inte hamnade bland de 20 mest lyckliga länderna.
Senaste nytt
Våra gener och lycka
Vi är inte nödvändigtvis genetiskt förberedda för att uppnå lycka utan vi måste verkligen jobba på det.
Kognitionsforskaren Laurie Santos har en doktorsexamen i psykologi vid Yale University, där hon håller i kursen Psychology and the Good Life, den mest populära kursen i universitetets historia. Hon är även värd för podcasten “The Happiness Lab”.
“Om något, det naturliga urvalet bryr sig egentligen inte så mycket om vår lycka. Jag menar, det naturliga urvalets uppgift är bara att hålla oss vid liv och på plats för att fortplanta oss. Och jag tror att det gör det, inte genom att få oss att känna dessa ögonblick av tillfredsställelse, utan kanske precis tvärtom”, säger hon, skriver Sanjay Gupta i CNN.
Hon säger vidare att det naturliga urvalet gör det genom att bygga in en benägenhet till negativitet så att vi är lite oroliga för att det kan finnas en tiger runt hörnet, att vi kan bli uppsagda på jobbet och att vi ständigt är lite beredda på det.
Lycka och tillfredsställelse
Vi har alltså inte utvecklats för att prioritera lycka och Sanjay Gupta tror att det kan vara anledningen varför han, trots att han är en allmänt lycklig person, också är “konstruktivt missnöjd”.
Termen konstruktivt missnöjd kom han på när jag talade med Laurie Santos.
Han gör skillnad mellan lycka och tillfredsställelse. Överlag är han fortfarande lycklig, men han tror att om han någonsin blev nöjd, kan det urholka hans lycka.
Det beror på att för honom leder tillfredsställelse till självbelåtenhet, vilket leder till stagnation.
Han menar att han verkar ha en personlighet som behöver, eller kanske till och med trivs med, missnöje, hans energi och entusiasm dämpas av att vara nöjd eller självbelåten.
Konstruktivt missnöje
Sanjay Gupta skriver att de tillfällen då han känner sig lyckligast är när hans konstruktiva missnöje driver honom i rörelse så att en situation förbättras.
Hälsopsykologen och författaren Kelly McGonigal, menar att eftersom tillväxt och positiv förändring ofta sker i missnöje behöver missnöje faktiskt inte vara en brist på uppskattning eller tacksamhet.
”Om du kan föreställa dig en bättre framtid för dig själv eller andra, kräver det att du känner en klyfta mellan hur saker och ting är och hur saker skulle kunna vara”, säger hon skriver Sanjay Gupta i CNN.
Öka din lycka med övning
Laurie Santos tror att med lite flitig och avsiktlig övning kan du börja öka på din lycka. Hon föreläser om förändringar av beteende och tankesätt och ger sina elever i läxa att öva på dem.
Hon kallar dem för kursomkopplingar, eftersom du faktiskt kan koppla om dig genom att utföra dem regelbundet.
Hon rekommenderar att du är uppmärksam på att leva hälsosamt, att få tillräckligt med sömn, träna och att äta rätt.
Du bör även försöka utveckla en attityd av både tacksamhet och medkänsla och inte bara fokusera internt på dig själv.
Vårda dina relationer
Du ska även odla och vårda dina sociala kontakter. Enligt Laurie Santos tyder alla tillgängliga studier på att glada människor är mer sociala.
Psykiatern Robert Waldinger driver Harvard Study of Adult Development, den längsta studien av vuxenlivet, som löper över 85 år och räknar.
Han säger att hemligheten med både lycka och hälsa handlar om goda relationer.
Enligt honom håller varma relationer i allmänhet våra kroppar starkare och våra hjärnor skarpare och därför bör du anstränga dig för att vårda dina relationer.
Därför blir du friskare och lyckligare med en hund
Hunden är sannerligen människans bästa vän. Att ha en fyrfota kompis vid din sida kan vara bästa medicinen mot ensamhet och depression.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.