Varför har vissa 80–90-åringar hjärnor som fungerar lika bra som 50–60-åringars och finns det något vi kan göra för att bli sådana superåldringar?
Mest läst i kategorin
Inom ett ganska nytt forskningsområde undersöker forskare vad som bidrar till att vissa människor i 80- och 90-årsåldern har starkare hjärnkapacitet än andra i samma ålder, det skriver Fortune.
Är det möjligt att öka sina egna chanser att bli en superåldring?
Sofiya Milman är chef för Human Longevity Studies vid Einsteins Institute for Aging Research och huvudforskare för Super Agers Family Study, som sedan 2022 har registrerat 550 superåldringar.
“Det är inte oundvikligt att vi blir handikappade och sjuka när vi blir äldre. Det vi lär oss av dessa unika individer är att det är biologiskt rimligt för oss att leva länge och friskt”, säger hon till Fortune.
Hon säger vidare att när de vet vad som orsakar livslängden, kan de skapa behandlingar som främjar den biologiska livslängden, vilket i slutändan är målet med vad de gör.
Superåldringar
Enligt Super Agers Family Study är alla över 95 år med en sund kognitiv kapacitet och förmåga att samtycka till studien superåldringar.
Forskare vid Super Aging Research Initiative vid Northwestern University i Chicago, USA, definierar superåldringar som alla i 80- eller 90-årsåldern som har hjärnkapacitet som någon i 50- eller 60-årsåldern när den mäts med kognitiva tester.
Hjärnan hos superåldringar krymper i en långsammare takt än en genomsnittlig åldrande hjärna.
Sofiya Milman säger dock att personer som räknas in i kategorin även kan ha de biologiska tecknen på kognitiv nedgång men är motståndskraftiga mot faktiska förändringar i kognitionen.
Senaste nytt
Genetisk predisposition
Oavsett hur superåldringar definieras är de inte särskilt många, varför det är svårt att med säkerhet fastställa vilken livsstil och vilka gener som ger dem en så frisk hjärna.
“Mycket av forskningen tyder på att dessa människor som når dessa exceptionella livslängder förmodligen har en viss genetisk predisposition för att bli en superåldring, och vi lärde oss det eftersom det finns en stark familjehistoria av livslängd hos dessa individer”, säger Sofiya Milman till Fortune.
Hon nämner djurstudier som har identifierat livslängdsgener som APoE2.
Livsstil
Vi vet att livsstilsfaktorer är det säkraste sättet att förbättra hjärnan och öka sina chanser att bli en superåldring. Det finns forskning som visar hur hälsosamma vanor skyddar hjärnan från kognitiv nedgång.
“Vi har tillräckligt med bevis vid det här laget för att en hälsosam livsstil, som att få tillräckligt med sömn, undvika överdrivet alkoholintag, undvika rökning och att motionera, är bra för dig och kan förlänga den tidsperiod som du är sjukdomsfri och kan förlänga någons livslängd”, säger Sofiya Milman till Fortune.
Tips
Rör på kroppen regelbundet för att optimera blodflödet till hjärnan och hålla ditt minne starkt. Sov minst sju timmar per natt för att återställa hjärnans funktion och vara alert.
Ät hela livsmedel och begränsa processade livsmedel som kan leda till inflammation i hjärnan och skada minnet.
Börja med en ny hobby eller lär dig ett nytt språk, att lära sig nya saker för att skapa fler neurala anslutningar i hjärnan kan hålla den engagerad och förbättra den verkställande funktionen.
Skapa ett starkt socialt nätverk, enligt Sofiya Milman visar preliminär forskning på viktiga personlighetsdrag hos superåldringar, som att de är positiva och anpassningsbara.
Hon säger att sociala nätverk tenderar att skydda människor från kognitiv nedgång.
Enligt Northwestern Medicine är den del av hjärnan som ansvarar för social bearbetning och medvetenhet större i superåldringar, det skriver Fortune.
Hemligheten bakom skarpt minne hos superåldringar
Nu avslöjar forskare hemligheten bakom att vissa äldre människor kan ha väldigt skarpt minne i hög ålder. Superåldringar kan ha sin imponerande förmåga på grund av att vissa områden i hjärnan bevaras.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.