News55

Ökat pensionssparande skapar mindre oro

Artikelbild
(Foto: Mikhail Nilov / Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 17 juni 2024Publicerad: 17 juni 2024

Hör du till dem som vill gå i pension så tidigt som möjligt? Du är inte ensam om det. Så mycket som 44 procent hoppas kunna sluta jobba när de fyllt 65 eller helst tidigare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En undersökning som Kantar utfört på uppdrag av Folksam, avslöjar samtidigt att var fjärde person oroar sig över att inte kunna jobba så länge som behövs för att gå i pension med en dräglig ersättning.

De uppgav att de oroar sig över att inte orka med förvärvsarbete så länge som de själva tycker att det behövs.

Resultaten visar att förutsättningarna kan se ganska olika ut, beroende på ekonomisk och social situation, vilket kopplas till antalet yrkesverksamma år, och totalt intjänad inkomst under livet.

Antalet jobbonärer ökar visserligen i takt med att fler vill fortsätta att arbeta efter pensionsåldern och det har inte bara ekonomiska förklaringar.

Hälsoskäl kan väga tyngre än pengar

Yrkesidentitet är en viktig del i mångas liv och det kan kännas svårt att plötsligt lägga detta åt sidan. För en del är det viktigt att kunna förbli delaktiga och använda sin kompetens.

För de som haft fysiskt och psykiskt krävande jobb under många år blir pension en frihet trots att den kanske inte blir så hög. Där väger ofta hälsoskäl tungt i valet att kunna gå i pension så tidigt som möjligt.

I den sistnämnda gruppen ligger löner i regel betydligt lägre än många andra yrkesgrupper vilket gör att det samtidigt blir svårare att gå i pension tidigare trots hälsoskäl.

ANNONS
ANNONS

Eget pensionssparande är viktigt

“Att var fjärde person i vår undersökning uppger att de är oroliga för att inte kunna arbeta så länge det behövs för att få en trygg pension hänger nog ihop med att vi i takt med att vi lever allt längre också förväntas jobba allt längre”, berättar Katrin Röcklinger, chef affärsområde Liv på Folksam för News 24.

Ett eget pensionssparande är ett bra komplement till tjänstepension och den allmänna pensionen.

“Ett eget pensionssparande är ett bra sätt att öka sin ekonomiska trygghet. Men vi behöver även förändra vårt pensionssystem så att det lever upp till målsättningen om en allmän pension på 60 procent av slutlönen och inte 45 procent som är fallet i dag”.

Läs också:

Pensionsekonom: Då ryker tusenlappar

Premiepensionens vinnare: Fonderna som går bäst

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS