Många som lever med adhd, autism, klimakteriebesvär eller sömnbrist efter småbarnsåren upplever svårigheter med vardagsuppgifter.


Mest läst i kategorin
Genom att rikta insatser mot de exekutiva funktionerna – hjärnans verktyg för planering, tidshantering och fokus – går det att minska stressen och känna stolthet över bortkryssade punkter på listan, skriver DN.
MISSA INTE: Forskare: Träning kan bli räddningen efter cancer
Identifiera det den största svårigheten
Det första steget är att avgöra vilken del av Att göra-listan som skapar mest motstånd. Många fastnar redan i startögonblicket.
Det kan bero på en klar behovsanalys; vissa upplever rädsla för att misslyckas medan andra drabbas av perfektionism.
När du vet om det är uppstart, prioritering av delmoment eller känslomässig överbelastning som hindrar dig blir det lättare att välja rätt strategi.
MISSA INTE: Här stiger elpriserna med 70 procent
Senaste nytt
Dela upp uppgiften i hanterbara delar
När du identifierat vilket hinder som är mest påfallande, är nästa steg att bryta ned den övergripande uppgiften i mindre moment.
En slö garageröjning förvandlas till svårigheter som att tömma en hylla eller sortera en låda åt gången. För många med adhd fungerar “body doubling” – att arbeta sida vid sida med någon annan – som en kraftfull motor för att hålla igång.
För dig som är mer social kan en granne eller familjemedlem sitta i samma rum och utföra egna uppgifter, vilket skapar gemensamt framåtskridande.
MISSA INTE: Katten Pepsie kan få evigt hem i Bagarmossens tunnelbana
Flytta tankar och planer utanför huvudet
Att jonglera allt i huvudet skapar lätt mental överbelastning. I stället är det bättre att skriva upp varje steg på post-it-lappar, en whiteboard eller i en enkel mobilapp.
Tala högt om svårighetens delar medan du utför dem. Genom inspelade ljudanteckningar kan du påminna dig själv om måsten när du är på språng – ett extra stöd för den som tenderar att glömma instruktioner eller sekvenser.
Skapa en omgivning som stödjer dig med dina svårigheter
Din omgivning kan antingen förstärka eller försvaga din förmåga att genomföra uppgifter. Avsätt en tid då mejl och telefonaviseringar är avstängda och förvarna familjen om att du behöver ostörd tid för fakturor eller administration.
För vänner och möteskamrater kan en enkel överenskommelse om SMS-påminnelse före träff vara till stor hjälp för att undvika stressen i att komma för sent.
För den mer teknikintresserade kan en digital kalender med automatiska påminnelser skapa trygghet.
Visa medkänsla och justera dina förväntningar
Exekutiva svårigheter är ingen karaktärsbrist utan ett annorlunda sätt att bearbeta information. Klandra inte dig själv när det inte går som planerat.
Tänk på tidigare livsförändringar – pensioneringen, barnbarnets ankomst eller flytten till mindre boende – där du lyckades anpassa dig med små steg. Tillåt dig att prova olika metoder utan skuld.
Om en metod inte passar, byt till nästa. Det är inte vägen som är fel, utan att inte ge dig själv tid och förståelse.

Sammanhållen strategi för framgång med svårigheter
Genom att följa dessa fem steg – kartläggning av hinder, nedbrytning i små delar, externalisering av uppgifterna, stödjande omgivning och självmedkänsla – omvandlas Att göra-listan från en påminnelse om misslyckande till en karta över framsteg.
För dig som vill göra det mesta av det nya kapitlet i livet, med tid för barnbarn, trädgård och föreningsengagemang, blir strukturen nyckeln till ökad ro och tillfredsställelse.
Läs mer om ekonomi:
Så sparar du smart som pensionär – utan att snåla på livet
Tjäna storkovan på börsen – när svenska kronan rusar: Vanlig fälla
2025 väntas bli tufft – ljuset i börstunneln först nästa år

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.