News55

Parasiten sprider sig i Uppsala – SVA varnar allmänheten

parasiten
Parasiten dvärgbandsmask sprids från rävar, och kan vara dödliga om de smittar människor. (Foto: Tonaquatic Images och Ebaso)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 26 maj 2025Publicerad: 26 maj 2025

I de norra delarna av Uppsala har man nyligen hittat rävar som bär på parasiten dvärgbandmask, som kan vara väldigt skadlig för människor.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Men när det händer kan det innebära allvarliga konsekvenser. Det var i fjol som Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för första gången upptäckte smittan i Gränby, skriver Expressen

När man därefter började testa fler djur i området visade det sig att fynden inte var något enskilt fall. Flera djur bar på parasiten – ett tydligt tecken på att smittan nu fått fäste i den norra delen av Uppsala.

“Bara några kilometer från det smittade området är proverna fortfarande negativa”, säger Erik Ågren, statsveterinär på SVA, i ett pressmeddelande.

Dvärgbandmasken sprids mellan djur via smittade gnagare. När en räv – eller hund – får i sig en smittad sork, utvecklas parasiten i tarmen och sprider sedan sina ägg med avföringen. Det är dessa ägg som kan överföras till människor via till exempel otvättade bär eller grönsaker från marken.

MISSA INTE: Så gör du för att boka resan billigare – utan att flytta dig ur soffan

Människor kan smittas av parasiten – men sällan

Hos djuren ger parasiten inga symtom alls, men för människor kan den leda till en allvarlig sjukdom: alveolär echinokockos. Den angriper i första hand levern och kan påminna om cancer i sin utveckling. 

Sjukdomen är mycket ovanlig i Sverige, men just därför kan den också vara svår att upptäcka i tid. Inkubationstiden – alltså tiden från smitta till symptom – kan vara så lång som 10 till 15 år.

ANNONS

“Det gör det svårt att veta var och när man blev smittad”, förklarar Erik Ågren.

SVA poängterar samtidigt att risken att drabbas fortfarande är mycket låg, även i områden där smittan finns. I länder som Schweiz och Tyskland, där dvärgbandmask är betydligt mer utbredd, är antalet smittade människor ändå få.

MISSA INTE: Domstol: Ryanair måste återbetala avgift för handbagage

ANNONS

Råd till trädgårdsägare och hundvänner

För att minska risken för att parasiten sprids vidare rekommenderar SVA några enkla åtgärder:

– Skölj noggrant grönsaker och bär, särskilt om de odlats nära marken.
– Tvätta händerna efter trädgårdsarbete.
– Försök stänga ute rävar från trädgårdsodlingar.

Och för den som har hund – särskilt en som gärna jagar sork eller rullar sig i naturen – rekommenderas regelbunden avmaskning.

“En gång i månaden är vad vi föreslår för hundar med vana att äta gnagare, säger Erik Ågren.

ANNONS
Även om rävar är otroligt gulliga, ska man ha i åtanke att sjukdomen de kan sprida är seriös och i många fall dödlig. (Foto: FatCamera Images och TolyaReklam Images)

MISSA INTE: Ät långsammare vid matbordet – och må bättre på köpet

Parasiten är fortfarande begränsad

Smittan är hittills känd från tre platser i landet. 

Men eftersom den fortfarande är begränsad i spridning menar SVA att det nu finns en möjlighet att bromsa utvecklingen – om rätt åtgärder sätts in i tid.

För alla med barn eller barnbarn som gärna hjälper till i trädgården, eller som gärna äter bär direkt från buskarna, kan det vara extra klokt att se upp för parasiten.

Läs mer om ekonomi:

Experten: Internet blir dyrare – men så här sparar du pengar

ANNONS

Bakvänt: 11 begagnade bilar som ökar i värde 2025

Facken varnar: Den allmänna pensionen räcker inte längre

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS
ANNONS