News55

Plågad av fobier? Då ska du söka hjälp

Det är vanligt att ha fobi för spindlar
Ormar, spindlar och råttor – det är vad äldre svenskar har mest fobi för. (Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 30 aug. 2024Publicerad: 30 aug. 2024

Det går att lära sig att leva med fobier genom behandling eftersom det annars kan vara hindrande på många sätt genom att begränsa din vardag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fobier är starka, irrationella rädslor för särskilda saker eller situationer. Ungefär 10–15 procent av befolkningen lider av någon form av fobi. Vanliga exempel är rädsla för spindlar (araknofobi), höjder (akrofobi), och flygning (aerofobi), enligt tidningen MåBra.

Trots att dess saker inte utgör någon verklig fara kan de utlösa starka, okontrollerade reaktioner hos dem som drabbas, genom till exempel panikattacker.

Varför får man fobier?

Fobier kan utvecklas av flera anledningar. I vissa fall uppstår de efter en traumatisk upplevelse, som att ha blivit biten av en hund eller ha varit med om en olycka. I andra fall kan fobier uppstå genom att man ser någon annan reagera kraftigt på något.

Fobier kan dessutom utvecklas under barndomen om du får upprepade varningar som tenderar att bli hotfulla såsom att ”akta dig för ormar när du är ute och går.”

ANNONS

KBT vanlig behandlingsform

Lyckligtvis finns det effektiva behandlingar för att få bukt med fobier. Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en vanlig metod där patienten under trygga och kontrollerade former får konfrontera sin rädsla.

Det kan handla om att gradvis närma sig en spindel om man har spindelskräck eller att åka hiss om man lider av klaustrofobi. Många gånger kan en fobi behandlas på bara några timmar, och enligt MåBra brukar resultaten av en sådan behandling bli beständig.

ANNONS
Man bör överväga att söka hjälp om fobin börjar begränsa ens liv.
Sök hjälp om fobin begränsar ditt liv. (Foto: Pexels)

Vanligaste fobierna

Ormar, spindlar och råttor – det är vad äldre svenskar har mest fobi för, enligt en avhandling vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. Mer än hälften av personer mellan 70 och 80 års ålder lider av någon form av fobi.

Utöver insekter är rädsla för naturliga fenomen vanligt, såsom åska, stormar, höga höjder och djupt vatten. Tätt följt av klaustrofobi utgör den här typen av rädsla ungefär 40 procent av saker som rör upp känslor och orsakar fobier.

Då bör du söka hjälp

Du bör överväga att söka hjälp om fobin börjar begränsa ditt liv. Det kan handla om att undvika vissa platser eller aktiviteter. Kanske undviker du att flyga, trots att det begränsar dina möjligheter att välja semesterorter.

Personer som är rädda för sprutor kan avstå från att söka läkarvård, vilket kan ha negativa konsekvenser generellt.

Fobier är inget att skämmas för, och det finns hjälp att få. Med rätt behandling kan du övervinna din rädsla och leva ett mer fritt och obehindrat liv.

ANNONS

Läs också:

Mer än hälften av landets seniorer lider av fobier 

Psykolog: Så hanterar du social ångest på jobbet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS