News55

Processat kött som korv och bacon ökar risken för demens

Korvar i en charkdisk. Charkuterier av processat rött kött ökar risken för demens
Charkuterier av processat rött kött ökar risken för demens. (Foto: Claudio Bresciani/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 20 jan. 2025Publicerad: 20 jan. 2025

Charkuterivaror, alltså processat kött som korv och bacon, ger högre risk för demens och det gäller även om du endast äter små mängder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny studie från Harvard Medical School där forskare följt över 130 000 människor i mer än 40 år, visar att processat kött kan kopplas till en mängd hälsoproblem och även kan skada hjärnan, det skriver Time.

Enligt studien hade människor som åt mycket processat rött kött 14 procent högre risk att utveckla demens än de som åt minimala mängder under de drygt fyra decennier som studien täcker in.

Processat kött har bearbetats genom exempelvis gravning, fermentering, saltning, rökning, torkning, inläggning eller andra processer som ökar hållbarheten och smaken.

Om studien

Studiedeltagarna var vårdperonal som deltog i två andra stora studier, en hälsostudie på sjuksköterskor och en hälsovårdsuppföljningsstudie.

Vartannat till vart fjärde år fyllde deltagarna i detaljerade kostundersökningar och svarade på frågor om deras intag av över 150 livsmedel.

Forskarna samlade också in data om demensdiagnoser och ställde frågor till deltagarna om deras minne.

“Baserat på dessa data ser vi att om människor har högre intag av processat rött kött har de en högre risk för demens, en högre risk för subjektiv kognitiv försämring och sämre kognitiv funktion”, säger Daniel Wang till Time.

ANNONS

Han är biträdande professor i medicin vid Brigham and Women’s Hospital och Harvard Medical School.

ANNONS

Även lite chark ökar risken

Forskarna såg att all konsumtion av processat rött kött gav en ökad risk för demens och risken ökade mer ju mer processat rött kött personen åt.

De som åt mest processat rött kött hade 14 procents ökad risk och det krävdes inte mycket får att nå den gränsen, det räckte med 85 gram om dagen, vilket motsvarar två skivor bacon eller en varmkorv.

Livsmedelsverkets rekommendation är att vi ska äta mindre rött kött och chark. Rött kött är kött från gris, lamm, nöt, ren och vilt och enligt rekommendationen bör vi äta högst fyra köttmåltider i veckan, vilket blir cirka 500 gram.

“Budskapet att ta hem är att om du kan begränsa ditt intag av rött kött, snälla gör det. Om du minskar ditt intag om än bara lite grann, kommer det ge dig kognitiva hälsofördelar. Och om du gör det tidigt i livet är det ännu bättre”, säger Daniel Wang till Time.

Män kopplar kött till maskulinitet

Amerikanska män har ett köttproblem. De äter i dag mycket mer kött, fågel och ägg än vad USA:s federala riktlinjer rekommenderar, till stor del för att de äter en massa rött och processat kött.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS