News55

Professor: Det finns processad mat som är nyttig

Ett par lagar mat och en man värmer mat i mikron. Visst är det nyttigare att äta mat som är lagad från grunden med färska råvaror, men är all processad färdigmat onyttig?
Visst är det nyttigare att äta mat som är lagad från grunden med färska råvaror, men är all processad färdigmat onyttig? (Foto: studioroman och pixelshot)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 juli 2025Publicerad: 16 juli 2025

Du har kanske hört att det är onyttigt att äta processad mat, men det finns faktiskt processade rätter som är nyttiga, det menar en professor.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det kan vara svårt att alltid laga sin mat från grunden varför det kan vara bra att veta vilken processad mat som är okej att äta, det skriver Aftenposten.

Simon Dankel är professor i medicin och närings­biokemi vid Universitetet i Bergen och forskar inom medicin, näring och biokemi.

Han förklarar att människor har processat, alltså bearbetat, mat i tusentals år genom att exempelvis fermentera mjölk, torka och salta av kött och fisk, samt grovmala spannmål, rötter och andra växtdelar.

Det har ökat livsmedlens hållbarhet och säkerställt tillgången på mat.

Handlar inte längre bara om hållbarhet

När mat processas i dag används mer genomgripande raffinering och nya typer av tillsatser och det görs inte längre bara för att öka hållbarheten.

I dag görs livsmedlen mer attraktiva, lättillgängliga och säljbara genom att konsistens, färg och andra egenskaper anpassas och det kan ge ogynsamma effekter på inflammatoriska tillstånd, vår matsmältning och hälsa.

Det kan även göra att vi lätt får i oss mer energi än vi behöver men samtidigt riskerar att inte få i oss tillräckligt med näring.

ANNONS
ANNONS

Ultraprocessade livsmedel

När livsmedel är ultraprocessade, och har bearbetats mycket, exempelvis raffinerats och omvandlats till en produkt genom hög temperatur och en kemisk-teknisk reningsprocess, förloras ofta näring.

Detta gäller särskilt raffinerade vegetabiliska oljor som ofta tillsätts i processade livsmedel.

När vår kost består av mat som har en stor del raffinerade ingredienser äter vi mindre av mer näringsrika alternativ, vilket ger en dubbel negativ effekt.

Frysta grönsaker
Djupfrysta grönsaker är ett bra alternativ för den som inte alltid hinner laga mat med färska ingredienser. (Foto: Leif R Jansson/Scanpix/TT)

Allt är inte onyttigt

Men att säga att all färdigmat och snabbmat är ohälsosam är en förenkling. Mycket av den färdigmat som säljs i butiker, kan vara ett näringsrik och hälsosam.

Mat som är industriellt producerad behöver inte vara sämre än mat som är lagad från grunden hemma.

ANNONS

Vakuumförpackade ”sous vide”-produkter är till exempel behandlade på ett sätt som bevarar näringsinnehållet och förlänger råvarornas hållbarhet, utan att konserveringsmedel behövs.

Även middagsrätter i frysdisken kan också vara tillagade på ett bra sätt med råvaror som känns igen då många producenter tillagar sin mat av hela och kvalitativa råvaror.

Läs innehålsförteckningen

En bra riktlinje är att kontrollera vad som står i innehållsförteckningen, i den listas ingredienserna i ordning från störst till minst andel av innehållet.

Innehållet ska inte domineras av fyllnadsmedel, exempelvis modifierad stärkelse, emulgeringsmedel, tillsatt socker, raffinerad olja av tveksam kvalitet och andra onödiga tillsatser.

Det viktigaste är att förstå vad som kan göra processandet av mat problematisk. Simon Dankel anser dock att det är viktigt att vi försöker vi laga så mycket som möjligt av vår mat själva.

Det behöver inte ta lång tid att laga mat från grunden och det går att kombinera färdigprodukter med färska inslag, som en sallad eller ångkokta, färdigskurna grönsaker, det skriver Aftenposten.

Läs mer på News55: För mycket ultraprocessad mat kan förändra ansiktet

ANNONS






Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS