Unga kvinnor med bland annat PCOS får råd på Tiktok som saknar all vetenskaplig grund. “Jag blir nästan tokig”, säger KI-professorn om myterna.


Mest läst i kategorin
“Det finns ingen särskild kost som har visat sig vara bättre än någon annan”, säger Elisabet Stener-Victorin, professor i reproduktionsfysiologi vid Karolinska institutet, till DN.
Hon har granskat de råd som florerar på sociala medier och avfärdar flera som rena myter.
MISSA INTE: Kungens hemliga paradis-ö röjdes av Säpo-vakterna själva
Gynekologen hänvisade till Wikipedia för PCOS
Vanessa Stellato var bara 17 år när hon fick diagnosen PCOS – polycystiskt ovariesyndrom. Beskedet från gynekologen var brutalt.
“Gynekologen sa att jag inte skulle kunna få barn och att jag skulle läsa på Wikipedia om jag ville veta mer”, berättar hon. Ingen förklarade vad diagnosen innebar.
Sju år senare gjorde hon en video på den sociala medien TikTok med sin nyfödda son i famnen. Rubriken löd “Hur jag blev gravid med PCOS” och videon spred snabbt..
Nu har hon 50 000 följare och får ständigt frågor från oroliga kvinnor. De har precis fått diagnosen och känner sig övergivna av vården.
MISSA INTE: Svensk uppfinning: AI monterar dina IKEA-möbler – utan manualen
Senaste nytt
Strikt kost och tillskott utan bevis
På Tiktok råder en alternativ verklighet där självutnämnda experter delar ut råd. Undvik gluten, mejeriprodukter och vanligt socker är standardtipsen.
Kvinnor uppmanas äta quinoa, bönpasta och avokado. De ska dricka äppelcidervinäger och göra smoothies med “antiinflammatoriska örter”.
Elisabet Stener-Victorin går i taket när hon läser råden. Det finns ingen forskning som stödjer att någon speciell diet hjälper mot PCOS.
“Det är Livsmedelsverkets vanliga kostrekommendationer som gäller – PCOS eller inte”, fastslår hon. Ändå fortsätter myterna att spridas”, säger Elisabet Stener-Victorin
Träningsråd som kan skada kvinnor med PCOS
Myterna handlar inte bara om mat. Kvinnor med PCOS avråds från konditionsträning eftersom det påstås “pumpa upp stresshormoner”.
I stället ska de bara ägna sig åt yoga och pilates. En kvinna med 1,2 miljoner följare sprider budskapet att intensiv träning gör det svårare att gå ner i vikt.
“Jag blir nästan tokig när jag läser detta”, säger Elisabet Stener-Victorin. Det finns absolut inget vetenskapligt stöd för påståendena.
Tvärtom kan höga testosteronnivåer vara en fördel vid idrott. Kvinnor med PCOS är överrepresenterade i svenska landslag inom flera sporter.
MISSA INTE: Professorn varnar: Köp aldrig solglasögon på gatan
Dyra tillskott utan effekt på PCOS
Listan på kosttillskott som rekommenderas är lång. Förutom vanliga vitaminer tipsar kvinnor varandra om resveratrol från druvskal och örten berberin.
Många äter fem till tio olika tillskott varje dag. Det blir dyrt och saknar vetenskaplig grund enligt professorn.
“Du kan såklart lägga dyra pengar på det om du vill”, säger Elisabet Stener-Victorin. Men inom vården rekommenderas det inte eftersom kliniska studier saknas.
Vanessa Stellato jämför de som hittat en livsstil de tror på med religiöst frälsta. De tycker att andra som lever annorlunda gör fel.

Vården sviker patienterna
Elisabet Stener-Victorin är hård i sin kritik men förstår varför kvinnor hamnar i “Tiktokträsket”. Problemet ligger delvis hos sjukvården.
Hon förklarar att det är ett informationsvakuum, och att många är tvungna att söka en läkare bara för att få en diagnos.
PCOS drabbar 10-15 procent av alla kvinnor i fertil ålder. Det gör det svårare att bli gravid eftersom äggstockarna producerar för mycket testosteron.
Förstahandsbehandlingen är kombinerade p-piller. Men kunskapen är låg även inom vården vilket gör att patienter söker svar på nätet.
“Behovet av utbildning och information är jättestort”, säger Elisabet Stener-Victorin.
Läs mer om ekonomi:
Parkeringsböter blir dyrare – nu måste du betala moms på lappen
En av fyra avstår – utebliven vaccinering ett växande problem
Så skyddar du ditt arv – även om du går bort först

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.