Dyra solglasögon skyddar inte bättre än billiga – så länge de är CE-märkta. Men ögonprofessorn varnar för kopior från oseriösa säljare som kan skada synen.


Mest läst i kategorin
“Låt dig inte luras av ett högt pris”, säger Tor Paaske Utheim, professor och ögonläkare.
Han menar att UV-skyddet är detsamma i billiga CE-märkta glasögon som i dyra varianter, skriver SvD.
MISSA INTE: Aktivister som stoppade rusningstrafiken på E4:an frias i HD
Falsk trygghet från gatusäljare
Men alla billiga glasögon är inte säkra. Utheim varnar särskilt för kopior från oseriösa säljare som kan ge en falsk trygghet.
“I princip kan vem som helst sätta ett CE-märke på ett par glasögon”, förklarar han till Aftenposten. Köp aldrig från gatustånden vid semesterorten eller från suspekta nätsajter. Seriösa optiker och butiker är säkraste valet.
Falska solglasögon kan faktiskt skada mer än de hjälper. När du har på dig mörka glas utan ordentligt UV-filter vidgas pupillerna och då strömmar den farliga strålningen rakt in i ögat.
Leta efter UV400-märkning som ger maximalt skydd. Glasögonen ska blockera både UVA- och UVB-strålar för att vara säkra.
MISSA INTE: Så väljer du rätt solkräm – utan att gå vilse i hyllan
Senaste nytt
Använd solglasögon året runt
Många tror att solglasögon bara behövs på sommaren. Men Paaske Utheim har en annan uppfattning som kan överraska.
“Solglasögon med 100 procent UV-skydd bör användas året runt”, säger han bestämt. Även när UV-indexet är lågt rekommenderar han skydd.
Professorn förklarar att det är en missuppfattning att solglasögon inte behövs vid lågt UV-index. UV-strålning kan fortfarande skada ögonen även en mulen vinterdag.
På vintern är det lätt att glömma solglasögonen hemma. Men det är just då de behövs som mest – nysnö fungerar som en spegel och kastar tillbaka hela 90 procent av UV-strålningen.
MISSA INTE: En av fyra avstår – utebliven vaccinering ett växande problem
Grå starr och cancer bland riskerna
UV-strålar kan tränga djupt in i ögat och öka risken för flera allvarliga sjukdomar. Tor Paaske Utheim räknar upp de vanligaste.
Grå starr påskyndas av UV-exponering och drabbar särskilt äldre. Linsen grumlas och synen försämras gradvis över tid.
Cancer kan uppstå både på ögonlocken och inne i ögat. UV-strålning ökar risken för elakartade tumörer som kan vara livshotande, så att ha solglasögon är viktigt.
Åldersrelaterad makuladegeneration (AMD) är en annan risk. UV-strålning skadar näthinnan och påverkar skarpsynen – äldre är särskilt utsatta för denna sjukdom.
Blå ögon mer känsliga
Vissa grupper är extra utsatta för UV-skador på ögonen. Personer med ljus regnbågshinna – blå eller grön – har mindre pigment och därmed större risk.
Barn är en annan riskgrupp. De har större pupiller och klarare linser vilket gör att mer UV når näthinnan.
Yrkesgrupper som arbetar utomhus löper också högre risk. Bönder, fiskare, byggarbetare och trädgårdsmästare exponeras för UV-strålning dagligen.

Vanliga myter om solglasögon
Paaske Utheim rätar ut flera vanliga missuppfattningar. Den största är att solglasögon inte behövs när det är molnigt, och att UV-strålar tränger igenom moln också.
En annan myt är att mörkare glas ger bättre skydd. Sanningen är att UV-skyddet kommer från filtret, inte färgen på glasen.
Kontaktlinser med UV-skydd kan heller inte ersätta solglasögon. De skyddar bara hornhinnan – inte hela ögat och området runt om.
För bästa skydd rekommenderar professorn heltäckande glasögon som skyddar mot UV från sidorna. Kombinera gärna med en bredbrättad hatt för extra skydd.
“Vi har bara två ögon och måste ta väl hand om dem”, avslutar Tor Paaske Utheim.
Läs mer om ekonomi:
Så skyddar du ditt arv – även om du går bort först
Nästan 200 000 barn växer upp i skuld hos Kronofogden
Lista: De bästa och billigaste begagnade bilarna

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.