News55

Receptet som kan lindra IBS

IBS
Surkål kan förvaras i kylskåp i flera månader (Foto: Getty Images)
Mira Ekberg
Mira Ekberg
Uppdaterad: 21 aug. 2025Publicerad: 24 aug. 2025

Många med IBS kämpar med vardagsbesvär som magont och trötthet. Läs dig receptet som kan lindra symptomen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Ungefär 10–15 procent av befolkningen lider av irritabel tarm, eller IBS, enligt Hälsoliv.

Sjukdomen innebär att tarmarna inte fungerar som de ska, vilket kan ge magont, diarré, förstoppning och trötthet.

IBS kan triggas av till exempel stress eller det vi äter. Fet mat, kaffe och alkohol är vanliga orsaker, och besvären kan förvärras av psykisk ohälsa.

IBS skapar problem i vardagen

Enligt Hälsoliv berättar Siw Bugge Gjerdevik Kolstad för den norska tidningen Dagbladet att hennes vardag till slut blev ohållbar:

“Jag hade två små barn, var kroniskt trött och utmattad. Jag tappade kraften i både armar och ben. En snabb dusch gjorde mig sängliggande i timmar efteråt och jobbet var jag tvungen att sjukskriva mig från under långa perioder”.

Hon provade att utesluta gluten, laktos och socker ur kosten, men symtomen fortsatte. Vändningen kom när hon började tillaga fermenterad kål.

MISSA INTE: Skam stoppar män från att söka hjälp vid IBS

ANNONS
ANNONS

Fermenterad kål minskade IBS-symptomen

Att Kolstad började må bättre sammanfaller med forskning på området.

Hälsoliv hänvisar till en studie, från University of California, som visar att fermenterad kål, såsom surkål och kimchi, innehåller bioaktiva ämnen som inte återfinns i rå kål.

Dessa ämnen verkar kunna skydda tarmen mot inflammation och bidra till att reparera skador orsakade av ohälsosam kost.

Fler bakterier i tarmen

Den ökade variationen av bakterier har också positiva effekter.

“Samtidigt hjälper de goda bakterierna till att täta läckande tarm, ge näring till tarmcellerna och minska inflammation i kroppen,” säger Gunhild Melleby, specialist i psykiatri, enligt Hälsoliv.

Slipp IBS- fermenterad kål varje dag

ANNONS

Överläkaren Tanja Kalchenko har ätit fermenterad kål hela sitt liv. Hon menar att en daglig dos kan vara positivt för hälsan i allmänhet, och särskilt för dem som har IBS.

“Jag vet att flera i den här patientgruppen har blivit bättre efter att ha börjat äta fermenterad kål,” säger hon till Dagbladet.

Kalchenko påpekar samtidigt att fermenterad kål inte är en universallösning som botar alla. Men studier pekar på att den kan reparera tarmens skadade förmåga genom att stärka det skyddande cellagret i tarmen.

Recept på fermenterad kål

Hälsoliv tipsar om Tanja Kalchenko bästa recept på surkål:

Ingredienser:

1 medelstor vitkål (eller rödkål)

1–2 matskedar havssalt (utan jod)

ANNONS

Eventuellt: Några morötter, äpple, vitlök, ingefära, kummin, dill, blåbär eller andra kryddor/grönsaker/frukt för smakvariation

Gör så här:

• Ta bort de yttersta bladen på kålen och spara ett par hela blad till senare.

• Strimla kålen tunt med kniv eller mandolin.

• Lägg kålen i en stor bunke och tillsätt salt.

• Massera kålen med händerna (se till att ha tvättat händerna ordentligt) i 5–10 minuter tills den börjar släppa vätska och bli mjuk.

Tillsätt eventuella smaksättare – exempelvis riven morot, äpple och kryddor.

• Packa ner kålen hårt i en ren glasburk. Tryck ner så att vätskan täcker kålen helt. Lägg de sparade hela kålbladen överst som ett lock – och tryck till.

ANNONS

• Sätt på ett lock eller använd en jäsningsventil.

Låt stå i rumstemperatur (18–22°C) i 5–14 dagar. Smaka av efter några dagar – när surkålen har önskad syra så är den klar.

Förvara i kylskåp. Håller i flera månader.

Läs mer på News55: Frukosten som magens goda bakterier älskar

Se även: Vad säger din kroppslukt om din hälsa? Dagens PS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mira Ekberg
Mira Ekberg

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.

Mira Ekberg
Mira Ekberg

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.

ANNONS
ANNONS