News55

Billigare tandläkarbesök för pensionärer

En tandläkare. Regeringen har presenterat en tandvårdsreform som ska göra tandläkarbesök mindre kostsamma för personer över 67
Regeringen har presenterat en tandvårdsreform som ska göra tandläkarbesök mindre kostsamma för personer över 67. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 sep. 2024Publicerad: 09 sep. 2024

Regeringen satsar 3,4 miljarder kronor om året på en tandvårdsreform som ska göra tandläkarbesök billigare för dem som nått riktåldern för pension.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I sin budgetproposition för 2025 aviserar regeringen den första etappen av en stor tandvårdsreform som ska förstärka högkostnadsskyddet för tandvård för alla över 67 år.

Förstärkt högkostnadsskydd

I den nya tandvårdsreformen ska det förstärkta högkostnadsskyddet för äldres tandvård likna det som finns för övrig vård.

Regeringen avser att varje år från och med 2026 avsätta 3,4 miljarder kronor för reformen och för att skapa resurser för det kommer åldersgränsen för dubbelt allmänt tandvårdsbidrag ändras till riktåldern för pension.

“Vi genomför nu den största tandvårdsreformen på över 20 år genom ett kraftigt förstärkt högkostnadsskydd för alla som är 67 år och äldre”, säger socialminister Jakob Forssmed i ett pressmeddelande

ANNONS

Hjälp där den behövs mest

Linda Lindberg, gruppledare för Sverigedemokraterna, säger att reformen är avsedd att ge en ekonomisk lättnad för Sveriges äldre och att seniorers tandhälsa inte ska behöva vara en plångboksfråga.

“Vi gör välavvägda och målinriktade åtgärder för att stärka äldreomsorgen och äldres hälsa. Tandvården blir mer tillgänglig där behovet är som störst”, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje i pressmeddelandet.

ANNONS

För att förbättra patientsäkerheten och stänga ute olämpliga och kriminella aktörer samt minska felaktiga utbetalningar av det statliga tandvårdsstödet vill regeringen införa ökade kontroller.

De vill att villkoren för privata vårdgivare att få bedriva tandvård samt villkoren för anslutning till Försäkringskassans elektroniska system ska förstärkas.

Utbetalningen av statligt tandvårdsstöd ska även kontrolleras hårdare och ersättning till vårdgivare ska kunna hållas inne vid bristande patientsäkerhet.

Återstår att se

Senioren skriver att regeringen har presenterat sitt förslag om förstärkt högkostnadsskydd för tandvård för alla över 67 innan utredningen om förstärkt högkostnadsskydd för tandvård, som ska vara klar den 31 oktober, har lämnat sitt förslag.

Den nya reformen ska börja gälla den 1 januari 2026, men det återstår att se hur den ska kunna bli praktisk verklighet, skriver Senioren.

Att gå till tandläkaren kan vara kostsamt – så många undviker ett besök

Rädslan för att besöka tandläkaren är stor. I pandemins kölvatten har antalet besök sjunkit markant men det kan kosta mer än det smakar att inte gå på sin kallelse.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS