News55

Region Skåne inför ny metod att testa blod – krav i Nato

Blodgivare och påsar med blod.
Nu inför Region Skåne en ny och känsligare metod att testa blod från blodgivare. (Foto: Canva)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 mars 2025Publicerad: 07 mars 2025

En ny metod att testa blod är i princip ett krav för Nato-medlemmar och alla medlemmar i försvarsalliansen, utom Sverige, använder den. Det ska dock ändras nu.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett för Sverige nytt sätt att testa blod som lämnas av blodgivare gör att virus och bakterier kan hittas snabbare, det rapporterar Sveriges Radio.

Region Skåne blir först ut

Region Skåne blir nu först i landet att bygga upp det nya sättet att testa blod, det är en känsligare metod som krävs av Nato och den ska vara igång någon gång runt sommaren.

“Labben som finns här i Skåne är ju världsledande på väldigt många olika sätt och det är ju också förstås en fördel att kunna starta när man kan göra det på det här goda sättet som man kan göra i Region Skåne”, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD), till Sveriges Radio.

Hon visas runt i det nya labbet på sjukhusområdet i Malmö där hon ska få höra om arbetet med så kallade nattester som kan hitta virus och bakterier i blodprover som lämnats, innan kroppen har hunnit utveckla antikroppar.

Ska spridas till övriga regioner

I andra EU-länder används redan de här testerna och i och med att vi nu är medlemmar i Nato är de i princip ett krav.

“Ja, underförstått är det ju det för alla andra har det och står vi utanför kan vi inte ta del och vi kan inte utbyta blod på det sätt som vi kommer att behöva vid en krissituation”, säger Acko Ankarberg Johansson till Sveriges Radio.

ANNONS

Region Skåne har fått cirka 50 miljoner kronor för att bygga upp arbetet med de nya testerna och det ska sedan spridas till övriga regioner i landet.

Mer jämlik blodgivning

Helena Samuelsson är verksamhetschef för bland annat transfusionsmedicin och hon tycker att det är fantastiskt och en verklig möjlighet.

Förhoppningen med den nya tekniken är också att tillgången till blod ska öka när karenstider kan kortas och fler kan lämna blod, exempelvis män som har sex med män.

“Kan vi få in mer individuell riskbedömning så är det ju en bättre möjlighet och också ett mer jämlikt sätt att behandla blodgivare”, säger Helena Samuelsson till Sveriges Radio.

Regeringen satsar på kvinnors hälsa

En ny överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner ska stärka mödrahälsovården, förlossningsvården och kvinnors hälsa.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS