Enligt en rapport från Socialstyrelsen är är risken att dö i cancer större för personer som bor i ett socioekonomiskt utsatt område.


Mest läst i kategorin
Förra året publicerade Socialstyrelsen en rapport med statistik om cancer från 1970 till och med 2023. Den visar att under den perioden har insjuknandet i cancer ökat, medan antalet döda i cancer har minskat.
Oroväckande
Rapporten visar också att en större andel människor diagnosticeras med cancer i ett sent stadium i områden med sämre socioekonomiska förutsättningar, samt att även dödligheten i cancer generellt är högre i dessa områden.
“Vilket stadium man diagnostiseras i påverkar hur aggressiv behandlingen behöver vara och chansen att överleva. Sen upptäckt ökar risken för att cancern har spridit sig, och då blir den svårare att behandla”, säger Mathias Rask-Andersen, docent och forskare vid Uppsala universitet, till Aftonbladet.
Han har själv forskat på cancer och tycker att det här är oroväckande då att alla i Sverige självklart borde ha tillgång till vård och diagnostik av samma kvalitet.
“Det kan vara så att ohälsosamma levnadsmönster sammanfaller med socioekonomisk utsatthet. Till exempel verkar rökning vara vanligare i socioekonomiskt utsatta grupper, vilket bidrar till en ökad risk för lungcancer. Samtidigt kan en lägre benägenhet att söka vård och brist på information påverka när sjukdomar upptäcks”, säger han till Aftonbladet.
Senaste nytt
Påverkar vården och samhället
Enligt Mathias Rask-Andersen har socioekonomiska skillnader och ökade klyftor i Sverige en effekt på vården och på samhället i stort, som inte många talar om.
Han tycker att vi borde tala mer om effekten av socioekonomiska skillnader och hur hur levnadsförhållanden påverkar när och hur människor söker vård.
Mathias Rask-Andersen menar att även om de flesta har tillgång till information om vård på internet kan annat väga tyngre.
Sådant som ekonomisk stress, osäkra anställningar eller arbetslöshet kan göra att människor prioriterar bort vårdbesök även om de har allvarliga symtom.
Amerikansk studie
Sådana mekanismer har beskrivits på andra håll, exempelvis i USA.
Nyligen publicerades en studie som är baserad på data från 1930 till 2022 och kommer från flera av de olika cancerregister som finns i USA.
Forskarna har analyserat datan och undersökt hur cancer ur alla möjliga perspektiv har förändrats över tid. De har bland annat tittat på dödlighet, könsskillnader, etniska skillnader, åldrar och förekomsten av olika cancerformer.
Studien visar att antalet cancerfall totalt sett har sjunkit bland män men ökat bland kvinnor och att det främst är bröstcancer och sköldkörtelcancer som driver på den ökande trenden bland kvinnor.
Dödligheten i cancer har dock samtidigt minskat hos både kvinnor och män, enligt studien har en kombinationen av minskad rökning, tidigare diagnostik och bättre cancervård sedan 1991 räddat 4,5 miljoner amerikaners liv.
Socioekonomiska faktorer
Mathias Rask-Andersen tycker att studien håller mycket hög kvalitet och att dess tydligaste budskap handlar om skillnader när det gäller etnicitet.
Ursprungsamerikaner är de som har den högsta cancerdödligheten i USA, vid vid njur-, lever-, mag- och livmoderhalscancer är deras dödlighet två till tre gånger högre än vita amerikaners.
Afroamerikaner har dubbelt så hög dödlighet som vita amerikaner vid prostata-, mage- och livmodercancer.
“Det verkar finnas en stark korrelation mellan kvaliteten på vård, tillgång till diagnostik och socioekonomiska faktorer i USA. Studien visar på stora skillnader mellan vita och svarta amerikaner, vilket har med skillnaden i levnadsförhållanden generellt att göra. Något som har både strukturella och historiska skäl”, säger Mathias Rask-Andersen till Aftonbladet.

Socialstyrelsens larm: Ojämlikheten i cancer måste minska
En ny rapport från Socialstyrelsen visar att cancer drabbar olika samhällsgrupper på skilda sätt. Hudcancer har ökat mest i välbärgade områden, medan dödligheten i cancer är högre i socioekonomiskt utsatta områden. Ett nytt analysverktyg ska ge bättre underlag för att bekämpa ojämlikheten.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.