News55

Rynkor är vackert – men maten kan avgöra hur snabbt de kommer

rynkor
Söt frukt med högt glykemiskt index – till exempel ananas, druvor eller sockerhaltiga juicer kan ge förtida rynkor. (Foto: TT)
Staffan Ekberg
Staffan Ekberg
Uppdaterad: 17 nov. 2025Publicerad: 18 nov. 2025

Hudens åldrande handlar inte bara om ålder och gener. Vissa vardagslivsmedel – som konserver, socker och färdigmat – kan öka risken för förtida rynkor.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi talar ofta om rynkor som något att bekämpa, men rynkor är också vackra. De är spår av skratt, sol, tårar, liv och erfarenheter.

Ändå möts vi dagligen av budskap som försöker övertyga oss om motsatsen: hudkrämer som lovar mirakel, behandlingar som ska sudda ut tidens spår och operationer som utlovar evig ungdom.

Läs även: Då ska du äta middag för sömnen och hälsan – enligt dietisterna

Naturlig del av åldrandet

Rynkor är en naturlig del av hudens åldrande och hör till de första synliga tecknen på att vi åldras.

De allra finaste linjerna dyker upp först. När de börjar synas varierar från person till person, men för de flesta sker det någon gång mellan 25 och 30 år – beroende på både gener och livsstil.

Av yttre faktorer är UV-strålning den allra främsta orsaken till rynkor. Därför rekommenderas vi ofta att av experter att använda solskydd för att inte huden ska åldras i förtid.

Rökning och hög alkoholkonsumtion är också saker som påverkar huden.

ANNONS
ANNONS

Expert: Förtida rynkor kan stoppas med smart kost

Enligt näringsexperten Matthias Riedl, känd tysk tv-doktor, så kan fel matvanor få huden att åldras snabbare än vad som är biologiskt nödvändigt.

Riedl varnar i den tyska tidningen Abenblatt för att brist på biotin, zink, selen och protein kan snabba på processen av hudens åldrande.

Dessa näringsämnen är avgörande för produktion av kollagen och elastin, de proteiner som ger huden dess elasticitet och spänst. Utan tillräcklig mängd försvagas hudens struktur, vilket gör den mer benägen att utveckla rynkor.

Varning för dessa livsmedel

Riedl menar att högprocessade livsmedel är en stor bov.

Mat som pizza, mikrovågsrätter, torkad frukt och konserver kan innehålla konstgjorda fosfater. Dessa kan de bidra till ökat hudåldrande.

En annan kategori han pekar ut är sockerhaltiga livsmedel, men inte bara det raffinerade sockret. Även söt frukt med högt glykemiskt index – till exempel ananas, druvor eller sockerhaltiga juicer – kan vara skadliga för huden.

ANNONS

Samtidigt bidrar socker och processad mat till kronisk, låggradig inflammation. Denna ständiga inflammation kan accelerera hudens nedbrytning, enligt Matthias Riedl.

Sömn, stress och motion

Studier bekräftar kopplingen mellan kost och rynkor.

En holländsk studie, med över tusen deltagare, visade att personer som åt hälsosam kost hade 4,4 procent färre rynkor, även när man justerade för ålder, kroppsvikt och rökning. Denna effekt var särskilt tydlig hos kvinnor.

Riedl betonar dock att kost inte är allt. Hudens åldrande påverkas också kraftigt av livsstilsfaktorer som sömn, stress och motion.

Ät antiinflammatorisk mat

Bästa rådet, enligt Riedl, är att satsa på antiinflammatorisk mat och undvika livsmedel som driver på hudens åldrande.

Han rekommenderar att prioritera Omega-3-fettsyror, grönsaker, bär och frukt med antioxidanter, vitamin A-rika livsmedel samt mineraler som zink, selen och biotin

ANNONS

Läs också: Att gå i pension: Dessa sju steg går din hjärna igenom

.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Staffan Ekberg
Staffan Ekberg

Har arbetat med News55 sedan 2018 och är idag ansvarig utgivare. Tycker att det är viktigt att lyfta fram äldrefrågor och bekämpa ålderismen som breder ut sig i samhället. Stolt över News55:s manifest: Vi står alltid på målgruppens sida.

Staffan Ekberg
Staffan Ekberg

Har arbetat med News55 sedan 2018 och är idag ansvarig utgivare. Tycker att det är viktigt att lyfta fram äldrefrågor och bekämpa ålderismen som breder ut sig i samhället. Stolt över News55:s manifest: Vi står alltid på målgruppens sida.

ANNONS
ANNONS