News55

Rynkor skyndar på åldrandet och gör dig sjuk

Det är viktigt att ta hand om huden för rynkor är inte bara något som syns på utsidan, de kan även påverka hur vi åldras på insidan
Det är viktigt att ta hand om huden för rynkor är inte bara något som syns på utsidan, de kan även påverka hur vi åldras på insidan. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 sep. 2024Publicerad: 26 sep. 2024

Rynkor inte bara får oss att se gamla ut, de kan faktiskt även göra att vår kropp åldras snabbare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är inte bara fåfängt att ta hand om sin hud och försöka motverka rynkor, de pekas faktiskt numer ut som en riskfaktor för flera sjukdomar.

Rynkor kan driva på kroppens åldrande eftersom de utsöndrar inflammatoriska ämnen som misstänks kunna ta sig ut i kroppen och bidra till att den åldras snabbare, det skriver Må Bra.

Claudia Cavadas, forskare vid universitetet i Coimbra i Portugal, var den första att lansera den här teorin om att rynkor inte bara är ett tecken på åldrande som syns på utsidan utan att de även kan få oss att åldras på insidan.

Nu undersöker även flera amerikanska forskare om de ämnen som frigörs av sjuk, skadad eller åldrad hud kan ta sig ut i blodomloppet och skada våra andra vävnader och organ.

Har funnit samband

Forskning har bland annat funnit ett samband mellan rynkor och hjärtsjukdom samt mellan rynkor och benskörhet, vad som kommer först är dock oklart och det behövs mer forskning om huruvida rynkor kan göra oss sjuka.

“Men huden är ett komplext organ och vi vet att den har direktkontakt med både hjärnan och tarmen”, säger Johanna Gillbro, doktor i experimentell dermatologi, till Må Bra.

Den här direktkontakten kan förklara varför hudsjukdomar ökar risken för inflammatoriska tarmsjukdomar. Dessutom kan störningar i tarmens bakterieflora leda till hudproblem.

ANNONS
ANNONS

Åldrade celler

Senescenta celler är en typ av celler som i princip är åldrade celler som inte längre kan dela sig, men som inte heller har dött.

Ju äldre vi blir, desto fler sådana senescenta celler anhopar sig, både i vår hud och i andra delar av vår kropp och det är dessa celler som utsöndrar inflammatoriska ämnen.

Processen med allt fler senescenta celler förvärras när vi utsätter vår hud för sol, och av föroreningar, rökning och dålig kost.

Enligt Johanna Gillbro är det känt att senescenta celler kan släppa ifrån sig inflammatoriska ämnen som kan sprida sig till andra celler i närheten.

Det är ungefär som att ett dåligt äpple i en skål kan sprida ämnen som även påverkar de andra äpplena i skålen, på samma sätt kan pro-inflammatoriska ämnen i huden ha negativ påverkan på friska celler.

“Vi vet också att sjukdomar i huden, till exempel atopiskt eksem och psoriasis, påverkar hela kroppen. Men jag har inte hört att de här ämnena skulle kunna ta sig ända till andra organ, men rent teoretiskt skulle det kunna vara så”, säger Johanna Gillbro till Må Bra.

Skydda din hud

ANNONS

Det första du ska göra för att hålla din hud frisk är att använda solskyddsfaktor under sommarhalvåret, och att använd vanlig hudkräm.

Sedan finns senolytika, molekyler som eliminerar senescenta celler. Johanna Gillbro berättar för Må Bra att forskare bland annat tittar på ett svampdödande ämne som hittats på Påskön och som tydligen kan minska åldrandet.

Även vanliga livsmedel kan dock fungera som senolytika och ta bort de skadliga cellerna. Exempel på sådana livsmedel är vitlök, vindruvor, jordgubbar och äpplen.

Oumbärliga tips när huden åldras

Åldrande är en naturlig del av livet, men det betyder inte att vi inte kan göra något åt förändringar som kommer med åldern – exempelvis med huden.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS