News55

Så blir du gladare och piggare – utan att krångla till det

Gladare och piggare utan krumbukter och krusiduller? Jodå, det går faktiskt.
Gladare och piggare utan krumbukter och krusiduller? Jodå, det går faktiskt. (Foto: PixabaY)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 16 apr. 2024Publicerad: 16 apr. 2024

Du läser om det varje dag. Hur en hälsosam diet kommer att göra dig piggare, gladare och starkare. Kanske även förlänga ditt liv. Men vad ryms egentligen i termen “hälsosam”? Här låter vi en dietist reda ut begreppen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Du är vad du äter.

Det betyder att du vissa dagar är en fräsch sallad, andra en Big Mac med extra allt, eller bara en tallrik sladdriga snabbmakaroner.

För vi äter ju som vi mår, mår som vi äter, och då blir det inte alltid en kulinarisk fullträff. Än mindre hälsosamt.

Inte uppfinna hjulet

Det behöver dock inte betyda att loppet är kört, eller att alla dina hälsomål faller på skam. Tvärtom kan vardagen bli lättare om du slipper uppfinna hjulet varje gång du ska äta.

Eller som dietist och näringsrådgivaren Carissa Galloway uttrycker det: “Jag försöker inte vara den mest kreativa personen på jorden.”

Som före detta sportreporter tvingades hon lära sig den hårda vägen hur mycket matvanorna färgade av sig på vardagen.

“Jag upptäckte att när jag reste åt jag inte hälsosamt. Jag kände mig inte energisk, jag var slö”, berättar hon för CNBC Make It.

ANNONS
ANNONS

Mat som gör livet lättare

En tung insikt som fick henne att sadla om till dietist och lägga om sin kost. Om än utan allt för mycket krumbukter och krusiduller.

Det betyder att hon numera koncentrerar sig på livsmedel som hon litar på, och vet att både hon och hennes familj tycker om.

“Jag försöker bara få i mig mat som smakar gott, som stödjer mina hälsomål och gör det lättare för mig att uppnå dem, inte svårare”, säger hon.

Här är listar vi tre av hennes starkaste hälsokort.

Gröna bladgrönsaker är rika på fibrer och lätta att tycka om.
Gröna bladgrönsaker är rika på fibrer och lätta att tycka om. (Foto: Pixabay)

1. Protein.

 1. Protein
  Det händer att protein är det första som människor skär ned på när de vill leva mer hälsosamt. Viktigt att veta är dock att protein är extremt viktigt för vår muskeltillväxt och återhämtning.

  För dig som önskar tappa några trivselkilon eller bara vill sluta småäta, håller proteinet dessutom dina blodsockernivåer på mattan.

  Ät gärna:
  Fisk
  Kyckling
  Kalkon
  Tofu
 2. Grönsaker och frukt
  Frukt är förstås inget nytt under solen. Inte heller grönsaker. Likväl ett element som vi tenderar att skala bort när ekorrhjulet snurrar för snabbt. Det bästa sättet att råda bot på det problemet är att ställa rimliga krav.

  “Jag vill ha en frukt eller grönsak varje gång jag äter något. Och jag ser till att variera mina färger”, säger Galloway.

  På så vis får du i dig de antioxidanter och vitaminer du behöver.

  Ät gärna:
  Bär
  Spenat
  Grönkål
  Rucola
 3. Fibrerika livsmedel
  Och så hade vi det där med fibrerna. En källa till välmående som många av oss får underkänt på, kanske för att vi föreställer oss att det är så himla krångligt. Det är det inte.

  Ät gärna:
  Gröna bladgrönsaker
  Avocado
  Råa mandlar
  Äpplen
  Frön
ANNONS

Läs mer: Forskare: Därför ska du välja fisk på tallriken. News 55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS