News55

Så bromsar du den biologiska klockan

Återhämtning
Forskare föreslår att vi utsätter vår kropp för mindre doser stress som regelbunden träning, vilket stärker förmågan till återhämtning i det långa loppet. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 17 okt. 2024Publicerad: 17 okt. 2024

Med åldern blir återhämtning från fysiska och psykiska påfrestningar svårare. Forskare kallar det “biologisk motståndskraft”, och bevisligen minskar den med åldern.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Åldersrelaterade förändringar påverkas av föräldraskap, arbetsrelaterad stress, hormonella förändringar och annat som kan knytas till åldrande, skriver Wall Street Journal.

Denna nedgång sker inte gradvis, men märks tydligt mellan 30 till 45 samt på nytt, senare i livet.

Fysiska och hormonella förändringar

Kroppen genomgår många förändringar med åldern. Forskning visar att vi förlorar mellan tre och åtta procent av vår muskelmassa varje decennium efter 30 års ålder, samtidigt som fettmassan ökar.

Christina Goldpaint, dataanalytiker från Kalifornien, delar sina erfarenheter av kroppsliga förändringar som kom snabbt efter att hon fyllde 40 år. Hon beskriver det så här:
“Jag blev 40 och allt föll isär.”

Hormonella förändringar spelar en stor roll och hos män liksom kvinnor minskar köns- och tillväxthormoner. För kvinnor blir det tydligast under klimakteriet, vilket brukar påverka kroppens förmåga till återhämtning av olika slag.

Styrketräning
Det är bra att bygga på sin muskelmassa eftersom den minskar med åldern. (Foto: Pexels)
ANNONS

Känslomässiga påfrestningar

ANNONS

Förutom de fysiska förändringarna bidrar känslomässiga utmaningar till hur vi åldras. Många i medelåldern tar hand om sina barn samtidigt som de hjälper åldrande föräldrar, vilket ökar vardagsstress.

Dr Sarah Nosal, läkare i New York, poängterar att psykisk hälsa kan påverka kroppens förmåga att hantera åldersförändringar.

Hon förklarar:
“Din psykiska hälsa och välbefinnande påverkar hur sannolikt det är att din kroppsliga hälsa blir sämre”, berättar hon för Wall Street Journal.

Stress påverkar inte bara blodtryck och vikt, utan även sömn vilket i sin tur sänker förmågan till återhämtning. Det kan även påverka den kognitiva förmågan.

Stress i sig behöver inte vara farligt, det är snarare bristen på återhämtning som gör att stress kan få oss att hamna i en skadlig obalans.

Vägen till sundare åldrande

Trots oundvikliga förändringar finns det sätt att förbättra sin biologiska klocka. Enkla åtgärder är sömn, regelbunden träning och bra stresshantering.

De celler som bildar våra muskler utsätts konstant för slitage, särskilt när vi tränar. Våra kroppar har utvecklat ett återvinningssystem för att ta bort skadade cellulära komponenter.

ANNONS

Forskare föreslår att vi utsätter vår kropp för mindre doser stress som regelbunden träning, vilket stärker förmågan till återhämtning i det långa loppet.

Drew Dyck, en 47-årig författare och före detta basketspelare, har märkt att det tar längre tid för hans kropp att återhämta sig från träning och dålig sömn. Han skämtar om åldrandet:
“Åldrande suger. Men det slår alternativet.”

Med andra ord: Han kämpar på.

Läs också:

Brist på återhämtning gör dig sjuk – inte stress

Rådet: Styrketräna och åldras hälsosamt

Bli äldre med hälsan kvar? Forskarnas fyra viktigaste tips

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS