News55

Så hotar klimatförändringarna äldres hälsa

Artikelbild
Hälsa55
Hälsa55
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 27 nov. 2023

Om världen snart inte slutar att bli varmare kan äldres hälsa hotas. Riskerna för att fler äldre dör ökar också.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om världen inte minskar utsläppen snabbt kommer miljontals människors hälsa och överlevnad att hotas. Det konstaterar över hundra forskare i en ny rapport som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Lancet.

Dagens Medicin har sammanfattat rapporten och skriver att några av farorna som befaras öka är bland annat livsfarliga värmeböljor och en ökning av magsjukebakterier.

När det kommer till extremvärme är det personer över 65 år och spädbarn under ett år som är särskilt känsliga. Under den senaste tioårsperioden har antalet dödsfall bland personer över 65, till följd av extremvärme, ökat med 85% om man jämför med åren 1991-2000.

Extra utsatt

Tyvärr verkar detta endast vara en försmak på vad som väntar oss. Skulle den globala medeltemperaturen stiga med ungefär två procent så är prognosen att antalet värmerelaterade dödsfall mer än fyrdubblas till mitten av århundradet.

Enligt rapporten tror man även att en ökad spridning av sjukdomsframkallande virus och bakterier är att vänta. Sjukdomar som kolera och magsjuka kan komma att orsakas allt mer av bakterier som trivs i varmare vatten.

Europa pekas ut som extra utsatt. Ytterligare effekter av den globala uppvärmningen är även en hotad matproduktion och sämre vattentillgång.

”Prognoser för en två grader varmare värld avslöjar en farlig framtid” säger Marina Romanello, forskare vid University College London som lett arbetet med rapporten, i en presskommentar.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS