News55

Så undviker du magcancer – riskfaktorer

Kvinna med provrör
Helicobacter pylori-infektion: En långvarig infektion med H. pylori-bakterien är en av de främsta riskfaktorerna till att utveckla magcancer. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 27 aug. 2024Publicerad: 27 aug. 2024

Magcancer, även kallad magsäckscancer drabbar människor världen över. Den utgör cirka en och en halv procent av alla nya cancerfall i USA varje år. Globalt drabbas över en miljon människor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots att magcancer är den femte vanligaste cancerformen är den ofta svår att upptäcka i tidigt skede, vilket gör att behandlingsprognosen ofta är osäker.

I denna artikel tar vi upp orsaker, symptom, riskfaktorer, behandlingsalternativ och hur du kan minska risken att drabbas av magcancer, enligt Starinsider.

Vad orsakar magcancer?

Magcancer uppstår när cellerna i magsäckens slemhinna förändras och börjar växa okontrollerat. Flera faktorer har identifierats som orsaker:

  • Helicobacter pylori-infektion: En långvarig infektion med H. pylori-bakterien är en av de främsta riskfaktorerna till att utveckla magcancer. Bakterien kan orsaka kronisk inflammation i magsäcken, vilket i sin tur kan leda till cancerutveckling.
  • Kronisk gastrit: Långvarig inflammation i magsäckens slemhinna, kallad gastrit, kan över tid orsaka cellförändringar som kan leda till cancer.
  • Ärftlighet: Har du en nära släkting som haft magcancer ökar risken för att du själv ska drabbas.
  • Livsstilsfaktorer: Rökning, stora mängder saltintag, övervikt och hög alkoholkonsumtion är kända riskfaktorer.
  • Kön och ålder: Magcancer är vanligare hos män och risken ökar för alla efter 50 år.
ANNONS

Tidiga varningstecken

Symptom på magcancer kan vara svåra att upptäcka i ett tidigt skede eftersom det lätt förväxlas med andra magåkommor.

Några tidiga varningstecken:

ANNONS

Halsbränna och sura uppstötningar: Det kan vara tecken på återkommande matsmältningsbesvär.

Dysfagi: Svårigheter att svälja kan vara tecken på problem i magsäcken.

Illamående och aptitlöshet: Känsla av obehag och avtagande mataptit.

Smärta i övre delen av magen: Obehag eller smärta som inte försvinner bör undersökas så fort som möjligt.

När en läkare misstänker magcancer utförs i regel en gastroskopi med en liten kamera som förs ned genom matstrupen för att undersöka magsäckens slemhinna. (Foto: Pexels)

Sena varningstecken

När magcancer är ganska långt gången blir symptomen betydligt kännbarare och samtidigt tydligare. Sjukdomsförloppet kan då ha hunnit till fas tre eller fyra, den slutgiltiga fasen.

Kräkningar, särskilt med blod: Detta är ett allvarligt tecken som kräver omedelbar läkarvård. Tillståndet kan förväxlas med Esofagusvaricer, åderbråck i halsen som är ett livshotande tillstånd om bråcken brister. Den som drabbas kräks då blod och riskerar att förblöda om inte omedelbar vård ges.

ANNONS

Oförklarlig viktnedgång: Plötslig viktminskning utan uppenbar orsak.

Anemi och trötthet: Om cancern orsakar inre blödningar kan det leda till järnbrist och trötthet.

Hur läkare diagnosticerar magcancer

När en läkare misstänker magcancer utförs i regel en gastroskopi med en liten kamera som förs ned genom matstrupen för att undersöka magsäckens slemhinna. Om anomaliteter upptäcks tas biopsi – vävnadsprover – som skickas till ett laboratorium för analys.

Andra analysmetoder kan omfatta diagnostik genom grafiska bilder med hjälp av CT-scanning och ultraljud som används för att bedöma hur långt cancern har spridit sig.

Behandlingsalternativ

Behandlingen av magcancer beror på sjukdomsförloppet, patientens allmänna hälsa och cancerns spridning. Här är de vanligaste behandlingsalternativen:

  • Kirurgi: Om cancern upptäcks tidigt, kan en del eller hela magsäcken behöva avlägsnas genom kirurgi, en procedur kallad gastrektomi.
  • Kemoterapi: Läkemedel används för att oskadliggöra cancerceller, och det kan ges före eller efter kirurgi för att minska cancertumörers storlek samt förebygga återfall.
  • Strålbehandling: Strålning används för att oskadliggöra cancerceller. Behandlingen kan kombineras med kemoterapi för att öka effekten.
  • Immunterapi: Immunterapi är en ny behandlingsform i vilken läkemedel används för att stärka kroppens eget immunförsvar i kampen mot cancer.
ANNONS
Äggstockscancer är en ganska vanlig cancerform
Äggstockscancer är en ganska vanlig cancerform som, i likhet med magcancer, är svår att upptäcka på grund av generella symptom. (Fptp: Pexels)

Överlevnad och prognos

Överlevnadsprognosen för patienter med magcancer varierar beroende på när den upptäcks. Om cancern diagnostiseras i ett tidigt skede innan den hunnit sprida sig är prognosen att klara sig cirka 70 procent. Sprider sig cancern till närliggande vävnader eller lymfkörtlar sjunker prognosen drastiskt till endast 32 procents chans att överleva.

När cancerceller har spridit sig till avlägsna organ är chanserna att överleva endast sex procent.

Äggstockscancer är en annan, ganska vanlig cancerform som, liksom magcancer, är svår att upptäcka på grund av generella symptom.

Minska risken för magcancer

Det är inte alltid möjligt att förebygga magcancer, men det finns åtgärder du kan vidta för att minska risken:

Rökning är en av de största bovarna med både tobak och nikotin som är starkt cancerframkallande. Ofta hänger rökning och alkoholkonsumtion i hop när det kommer till beteendemönster.

ANNONS

Minska saltintag: Stora mängder salt kan skada magsäcken och orsaka infektioner. Ät en kost som är rik på frukt och grönsaker och låg på rött kött. Man ska helst undvika ultraprocessat livsmedel och i stället använda naturliga råvaror i hemlagad mat.

Läs också:

10 vanliga symtom – för cancer som kommer smygande

Extra salt på maten ökar risken för magcancer

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS