Rätt solkräm skyddar mot hudcancer, solskador och för tidigt åldrande – men bara om du använder den på rätt sätt


Mest läst i kategorin
Solskydd handlar inte bara om att undvika att bränna sig. Det är också ett viktigt steg för att minska risken för hudcancer och för att bromsa den typ av hudåldrande som inte går att sminka bort.
Enligt hudläkare är solkräm lika viktig som tandborsten – något som ska användas varje dag, inte bara under badsäsongen, skriver Health.
Ändå glöms det ofta bort, särskilt när solen inte känns särskilt stark. Men även då når UV-strålningen huden, och skadan sker långsamt, nästan omärkligt.
Skyddet börjar med rätt solskyddsfaktor. Många tror att SPF handlar om hur länge man kan vistas i solen utan att bli röd, men det är mer komplext än så. Solens styrka, tiden på dygnet och hur ofta du smörjer dig påverkar hur bra skyddet blir – även om du väljer en hög faktor.
MISSA INTE: Svenska semesterparadiset i lågor – alla flyg ställs in
SPF30 är minimum
SPF 30 är den rekommenderade lägstanivån på solkräm och ger ett bra skydd mot de brännande UVB-strålarna. Men inget solskydd är heltäckande.
För att få ut effekten krävs att man smörjer tillräckligt, regelbundet och på rätt sätt – annars spelar det ingen roll hur hög siffran på flaskan är.
Även med högt SPF måste krämen appliceras regelbundet – minst varannan timme, och alltid efter bad eller svett. Har du ljus hy, är i riskgrupp eller vistas mycket i solen kan ett högre värde ge en tryggare marginal, men inget skyddar helt.
MISSA INTE: Råttor bland bullar och kaffe – på Bröd & Salt
Senaste nytt
Olika former av solkräm – olika behov
Solskydd finns i allt från kräm och gel till spray och stift. För den torra huden är fetare krämer ofta bäst. Gel passar bättre för den med oljig hy, medan stift eller vax kan vara praktiska runt ögonen.
Sprayer är populära, särskilt för barn, men kräver noggrann insmörjning efter applicering – annars riskerar skyddet att bli ojämnt.För personer med känslig hud eller tidigare hudreaktioner rekommenderas ofta doftfria, hypoallergena varianter, gärna med fysisk barriär i form av zinkoxid eller titandioxid.
Vissa kemiska ämnen i solkrämer kan orsaka hudirritation eller påverka miljön negativt. Bland annat har ämnen som oxybenzon och octocrylen visats kunna påverka både hud och marina ekosystem.
En växande grupp konsumenter väljer därför mineralbaserade solskydd som är snällare mot både huden och havet. Dessa innehåller fysiska filter och brukar lämna en vit hinna, men det är ett pris många gärna betalar för att slippa kemikalier i blodbanan och korallrev i kris.
MISSA INTE: Skattehaveri drabbar dödsbon – hundratals miljoner betalas tillbaka
Tänk på din hudtyp och hudton
Alla hudtyper behöver solkräm – men behoven kan skilja sig åt. Torr hud kan må bra av extra återfuktning i solskyddet. Oljig eller aknebenägen hy bör undvika täta krämer och istället välja produkter märkta som icke-komedogena.
Personer med mörkare hudton kan lättare få pigmentförändringar av solen och kan med fördel satsa på ett bredspektrumskydd som även skyddar mot UVA-strålar.
En vanlig missuppfattning är att mörk hy inte behöver solskydd. Det stämmer inte – även om hudcancer är mindre vanligt i mörkare hud kan den bli svårare att upptäcka och därför farligare när den väl upptäcks.

Vattenresistent – men inte vattentät
Om du svettas mycket eller badar är vattenresistent solskydd ett klokt val. Men det betyder inte att det sitter kvar hur länge som helst. Oavsett vad som står på flaskan bör du återapplicera efter varje dopp.
Märkningar som ”vattenfast” eller ”svettsäker” är numera förbjudna eftersom de ger en falsk känsla av trygghet.
Glöm inte detaljerna med solkrämen
Ett bra solskydd handlar inte bara om rätt produkt, utan också om hur du använder den. De flesta applicerar bara hälften av den mängd som behövs – en vuxen behöver ungefär en matsked för ansiktet och en deciliter för hela kroppen.
Och det räcker inte att smörja sig med solkräm på stranden. UV-strålning når även genom moln och fönster, så daglig användning året om är det mest effektiva sättet att skydda sig.
“Det är inte bara huden som tackar dig – även framtida generations sjukvård”, som dermatologen uttrycker det.
Läs mer om ekonomi:
Räkna själv: Här är bästa landet för din plånbok i sommar
Konkurrensverket pressar Ica: Höjs priserna mer än nödvändigt?
Statistik: Dyraste och billigaste matbutikerna

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.