News55

Seglivad myt att äldre behöver mindre sömn

En kvinna sover med en sovmask. Det är bra för din sömn att det är mörkt när du ska sova
Det är bra för din sömn att det är mörkt när du ska sova. (Foto: Christine Olsson/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 juni 2024Publicerad: 04 juni 2024

Din sömn påverkas av två stresshormon och ett mörkerhormon, att äldre ofta sover sämre är kopplat till produktionen av ett av dessa hormon.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mörkerhormonet melatonin produceras av vår hjärna för att aktivera processer kopplade till trötthet och sömn, produktionen ökar när det börjar bli mörkt, det skriver Må Bra.

Melatonin

Hur vi exponeras för ljus påverkar när melatoninet utsöndras och det påverkar i sin tur vår dygnsrytm, det är därför bra att få dagsljus på förmiddagen och att dämpa belysningen på kvällen, samt att ha ett mörkt sovrum.

Det är en seglivad myt att vårt sömnbehov minskar med åldern.

Kerstin Brismar, specialistläkare i endokrinologi och diabetologi samt professor vid Karolinska Institutet, förklarar att anledningen till att äldre oftare sover sämre och kortare är kopplad till melatoninproduktionen.

“Äldre sover kortare på grund av mindre melatonin, tillsammans med mindre fysisk aktivitet och mindre utomhusvistelse. Men de skulle må bättre av att sova mer, eftersom bra sömn minskar risken för till exempel demens”, säger hon till Må Bra.

ANNONS

Kortisol

På morgonen, när våra nivåer av melatonin sjunker ökar stresshormonet kortisol, det hormonet ställer bland annat om kroppens rytm, reglerar vår ämnesomsättning och tillgängliggör energi när vi vaknar.

ANNONS

Kortisol har liksom melatonin en dygsrytm, när mängden melatonin ökar på kvällen minskar mängden kortisol i vårt blod.

Kortisolet når normalt låga nivåer under natten och börjar öka igen vid tåtiden och når sin högsta nivå mellan sex och åtta på morgonen.

När vi är stressade producerar vi mer stresshormon och det kan störa produktionen av melatonin, det är dock inte kortisolet som stör sömnen och eftersom dessa två hormon samspelar kan melatoninnivåerna balanseras genom att balansera kortisolnivåerna.

Adrenalin

Adrenalin är annat starkt stresshormon som kan störa vår sömn. För att vi ska känna oss uppjagade av kortisol krävs dock höga nivåer, adrenalin, däremot, har en kraftigare effekt.

Adrenalin hämmas normalt under sömnen men det har ingen dygnsrytm.

“Det är ett hormon som sätter in när vi behöver höja blodtrycket, som vid stark stress eller hot. När adrenalin aktiveras ökar både blodtryck och blodsocker, vilket gör att vi inte kan koppla av”, säger Kerstin Brismar till Må Bra.

Om vi läser eller ser någonting som gör oss uppjagade stimuleras vårt adrenalinsystem och det gör att vi kan få svårt att somna.

ANNONS

Studie: Sov rätt tid – minska risken för sjukdom

När är den optimala tiden att somna på kvällen? Det tog en brittisk studie reda på. Rätt tid i säng kan också minska risken för hjärtrelaterade sjukdomar, visade det sig.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS