News55

Ålderism - myndigheten bromsar mammografi för äldre

Bröstcancer växer bland äldre
En fjärdedel av all bröstcancer drabbar kvinnor som fyllt 74 år eller som är äldre. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 28 juni 2024Publicerad: 28 juni 2024

Varför kallas inte äldre kvinnor till mammografi när dubbelt så många dör av bröstcancer efter 74 än mellan 65 och 74 år? Beror det på samhällets besparingar? I så fall borde det snarare bli dyrare. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bröstcancerförbundets generalsekreterare Marit Jenset och Irma Fredriksson, som ansvarar för det nationella kvalitetsregistret för bröstcancer, tycker att regeringen borde agera snabbare, skriver tidningen Senioren.

Socialstyrelsens register över dödsorsaker visar att fler än dubbelt så många kvinnor över 74 år dör av bröstcancer jämfört med kvinnor mellan 65 och 75 år, dessutom drabbar en fjärdedel av all bröstcancer kvinnor som har fyllt 74 år.

“Trots detta nöjer sig Socialstyrelsen med att hänvisa till att det saknas forskning om bröstcancer och 74-plussarna i stället för att ändra rekommendationerna som styr svensk bröstcancerscreening”, säger Irma Fredriksson, till Senioren.

Socialstyrelsen bromsar upp

Det är tydlig åldersdiskriminering att studier hittills inte gjorts om gruppen kvinnor över 74 år. Man kan nästan undra om det är mer ekonomiskt att låta äldre drabbas och gå hädan. 

“Det är provocerande att Socialstyrelsen inte driver på utvecklingen. Det är ren och skär åldersdiskriminering”, säger Irma Fredriksson till Senioren.

Christian Carlsson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott, medgav att åldersgränsen för mammografi bör tas bort.

“Det upplevs som enormt orättvist och som en pågående åldersdiskriminering. Men vår slutsats är att vi behöver komma vidare med studier”, säger han till Senioren.

ANNONS

Han berättar vidare att Södersjukhuset i april i år påbörjade ett test med screening av kvinnor från 74 år och uppåt, om två år kommer testresultaten kunna utvärderas. 

ANNONS

Framtidsutsikter inom cancervård

Utvecklingen inom cancervård går stadigt framåt. Bioteknikbolaget Expres2ion Biotech meddelar att man slutfört testat det framtagna vaccinet ES2B-C001 mot bröstcancer på djur och därmed gjort en säkerhetsbedömning att företaget kan lansera en kliniskt studie. Målet är att inleda fas-1-studien innan nästa år.

I en annan studie har man hittat kopplingar mellan cancer hos unga vuxna och påskyndat biologiskt åldrande, vilket kan vara intressant för all slags cancerforskning.

Forskarna upptäckte att accelererat biologiskt åldrande var kopplat till förhöjd risk för lungcancer, mag- och tarmcancer samt livmodercancer där man fann de starkaste kopplingarna, vilket betyder att drabbats man av cancer som ung är risken betydligt större att drabbas av en rad olika cancerformer senare i livet – även som äldre.

Läs också:

Expres2ion Biotech har slutfört säkerhetsstudie för vaccinkandidat mot bröstcancer

Samband mellan biologisk ålder och cancer

ANNONS

Krav: Kalla äldre kvinnor till mammografi

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS