News55

Fettlever vanligare än du tror – dold sjukdom

Leversjukdomar ökar
Levern har en imponerande överkapacitet och förmåga att återskapa sig själv. Inget annat organ i kroppen har motsvarande egenskap. (Foto: Pixabay)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 12 sep. 2024Publicerad: 12 sep. 2024

Fettlever är en dold sjukdom som drabbar många svenskar. För de flesta är det ofarligt, men för vissa kan det utvecklas till allvarlig leversjukdom. Hur kan vi upptäcka och förebygga det i tid?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Levern är ett av kroppens största och viktigaste organ som är placerad högt upp i buken och skyddad av revbenen, skriver Karolinska Institutet.

Den har en imponerande överkapacitet och förmåga att återskapa sig själv. Inget annat organ i kroppen har den otroliga egenskapen.

Trots sin enorma betydelse kan levern vara allvarligt sjuk utan att vi märker det, eftersom den saknar känsel.

Fettlever drabbar många

Fettlever har blivit ett allt vanligare och en av de största orsakerna till leversjukdom. De främsta förklaringarna till det är alkohol och övervikt.

Levern samlar på sig fett, vilket kan leda till inflammation och i värsta fall skrumplever (cirros). För många är fettlever ett harmlöst tillstånd, men för en liten grupp kan det starta en farlig nedbrytningsprocess.

Barnläkaren och fetmaforskaren Claude Marcus möter unga med fettlever varje vecka, uppger Dagens Nyheter.

“Enligt det nya nationella vårdprogrammet ska vi ta prover för fettlever från 9 års ålder. Den yngsta hittills har nog varit 6-7 år. En del av dem utvecklar leverfibros (ärr i levern) vilket är allvarligt” berättar han för DN.

ANNONS

Mellan 10-20 procent av hans unga patienter har fettlever. Det är en förvånansvärt hög siffra.

Levern ett av de viktigaste organen
Levern ör en av de viktigaste organen i kroppen som tillsammans med njurarna är en viktig del av vårt immunsystem. (Foto: Pixabay)
ANNONS

Alkohol och övervikt är tydliga riskfaktorer

Under de senaste åren har fettlever ökat kraftigt, framför allt på grund av övervikt och fetma. Mellan 2005 och 2019 ökade förekomsten av fettlever med 217 procent i Sverige, och leversjukdom orsakad av alkohol eller dåliga levnadsvanor har blivit allt vanligare.

Det har konstaterats i en studie som publicerats i tidskriften European Journal of Epidemiology. Den visar att flera allvarliga leversjukdomar ökar kraftigt i Sverige. Fettlever och skrumplever, som inte beror på alkoholkonsumtion, har fördubblats vilket är oroväckande.

Enligt undersökningar har en fjärdedel av världens vuxna befolkning fettlever på grund av övervikt eller fetma.

Skrumplever och levercancer

När fettlever utvecklas till inflammation kan det orsaka fibros, vilket innebär att frisk levervävnad ersätts av ärrvävnad. Om detta inte bromsas kan det leda till skrumplever, där risken för levercancer blir betydligt högre.

ANNONS

Skrumplever medför ofta komplikationer såsom blödningar (blodkärlsbristningar) och vattensamling i buken. För patienter med långt framskriden skrumplever kan en levertransplantation vara den enda utvägen.

En utmaning för sjukvården

En stor utmaning för sjukvården är att identifiera patienter med fettlever innan det har utvecklats till skrumplever.

Hannes Hagström, docent vid Karolinska Institutet, menar att det är som att leta efter en nål i en höstack. Det är ofta först när allvarliga symtom som varixblödningar eller ascites uppstår som patienter söker vård, och då är sjukdomen ofta långt gången.

“En utmaning för oss leverläkare är att lyckas identifiera fler leversjuka personer i tidigare stadium, när sjukdomen går att bromsa och helst vända. Men det kommer krävas mycket om vi ska lyckas med det. Vi behöver bli bättre på att kommunicera kunskap om levern till allmänheten”, säger han.

Screening och förebyggande åtgärder

För att förbättra tidig upptäckt av fibros utvecklas nu screeningmodeller, som till exempel FIB-4-testet, ett enkelt blodprov som används för att bedöma risken för avancerad fibros. Vid misstanke om allvarligare fibros kan en ultraljudsundersökning, elastografi, bekräfta diagnosen.

Hannes Hagström har även undersökt en screeningmodell riktad mot patienter med typ 2-diabetes, där levern undersöks i samband med rutinundersökningar för ögonbottenfotografering. Resultaten visar att många patienter med diabetes också har fettlever, vilket gör det viktigt att inkludera leverhälsa i riktlinjerna för diabetesvård.

ANNONS

Dagens PS har tidigare skrivit om en ny mjukvara (2022) som testades för att ge snabbare och mer korrekta svar om leversjukdomar genom ett enkelt blodprov. Sedan dess erbjuder en rad företag blodprov för att kolla upp levern.

Sund livsstil bäsy att motverka leversjukdomar
Hälsosamma vanor och generellt sund livsstil är bästa sätten att förebygga leversjukdomar. (Foto: Pixabay)

Livsstilsförändringar är början till något nytt

Det finns inga specifika läkemedel mot fettlever i dag, vilket gör livsstilsförändringar centrala för att bromsa sjukdomsförloppet.

En viktnedgång på cirka tio procent kan minska mängden fett i levern och förbättra fibrosen.

Hälsosamma kostvanor, som medelhavsdieten tillsammans med regelbunden fysisk aktivitet är de bästa sätten att förebygga utvecklingen av allvarligare leversjukdom.

Håll dig informerad

Trots att fettlever är en allvarlig riskfaktor är medvetenheten om tillståndet låg, både inom sjukvården och bland allmänheten. För att effektivt förebygga allvarlig leversjukdom krävs bättre kunskap och tydligare riktlinjer, särskilt för personer med hög risk, såsom de med övervikt, typ 2-diabetes eller hög alkoholkonsumtion.

ANNONS

Som Hannes Hagström påpekar är det en stor samhällsutmaning att hantera de livsstilsfaktorer som bidrar till leverproblem. För att på riktigt förebygga sjukdomar relaterade till övervikt och fetma krävs det inte bara individuella insatser utan även politiska åtgärder som uppmuntrar hälsosammare levnadsvanor.

Läs också:

Ny metod upptäcker risk för leversjukdom i blodprov

Siewert Öholm, 77, tar farväl av familj och vänner

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS