News55

Hemtjänsten glömde – låg ensam i smärtor flera dagar

En äldre persons händer. En vårdtagare glömdes bort och fick ligga utan hjälp med svåra smärtor i flera dagar
En vårdtagare glömdes bort och fick ligga utan hjälp med svåra smärtor i flera dagar. (Foto: Mickan Mörk/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 sep. 2024Publicerad: 26 sep. 2024

När en vårdtagare i Lomma blev sjuk beslutade ansvarig chef på hemtjänsten att sätta in akuta insatser i hemmet, men den sjuka glömdes bort och hjälpen kom aldrig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På fredagen hjälpte en granne den sjuka att kontakta hemtjänsten, personalen bedömde att läget var så allvarligt att de tillkallade ambulans, det rapporterar Sydsvenskan.

Räddningstjänsten beslutade sedan tillsammans med hemtjänsten att akuta insatser skulle sättas in i hemmet under helgen, så blev det dock inte.

Den sjuka Lommabon hade svåra smärtor och kunde inte ta sig ur sängen, men lämnades utan tillsyn i flera dagar. Vårdtagaren fick besök först på tisdagen.

“Tillgång till mat och dryck är okänd”

Vårdtagaren har nu flyttats till ett boende och händelsen har Lex Sarah-anmälts.

”Tillgång till mat och dryck är okänd. Försämrat allmäntillstånd, ingen hygien utförd”, står det i Lex Sarah-rapporten som Sydsvenskan tagit del av.

“Våra experter utreder detta för att se: Är det någon enskild som har gjort något felaktigt, eller en rutin som inte fungerar? Men jag har inte den utredningen på bordet än”, säger Lommas socialchef, Annikki Tinmark till Sydsvenskan.

Hon säger vidare att de alltid åtgärdar så mycket de kan i stunden i sådana här ärenden samt att de har ett ansvar att göra det ute i verksamheten.

ANNONS

Hon vet inte exakt vad de har gjort i det här fallet, men säger att man inte inväntar en lång utredning och fortsätter göra fel.

Behövde vård – fick felaktigt diagnosen demens

En man i 80-årsåldern sökte vård på grund av att han hade problem med minnet, men i stället för vård fick han en felaktig demensdiagnos.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS