News55

Minska risken för cancer – välj en sund livsstil

Cabcer
En ny studie visar att många cancerfall skulle kunna förebyggas. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 17 juli 2024Publicerad: 17 juli 2024

Rökning, alkohol, stillasittande livsstil, fetma och könsrelaterade infektioner är de främsta riskfaktorerna som kan utveckla cancer. Att leva hälsosammare kan minska risken markant att drabbas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under 2019 var dessa livsstilsfaktorer kopplade till mer än 700 000 nya cancerfall och mer än 262 000 dödsfall, rapporterar CNN som tagit del av studien.

Så många cancerfall kan undvikas

Ungefär 40 procent av nya cancerfall bland vuxna i åldrarna 30 och äldre i USA – och nästan hälften av dödsfallen – kan förklaras av riskfaktorer som skulle kunna förebyggas, enligt American Cancer Society.

“Det här är saker som människor praktiskt taget kan förändra hur de lever varje dag för att minska risken för cancer”, berättar läkaren Arif Kamal på American Cancer Society för CNN.

ANNONS

Rökning värsta boven

Cancer utvecklas vanligtvis på grund av DNA-skador, genetiska eller miljörelaterade faktorer.

Fetma spelar en betydande roll eftersom fettceller producerar hormoner som föder cancerceller, vilket ökar risken för spridning till olika delar av kroppen.

Forskare fann dock att rökning är den överlägset ledande riskfaktorn som bidrar till nästan 20 procent av alla nya cancerfall.

ANNONS

Solljus och hudcancer

Exponering för solljus är en annan riskfaktor som kan skada DNA i hudceller och som ökar risken för hudcancer. Regelbundna kontroller och minskat solande är viktiga förbyggande åtgärder.

“För många kan cancer kännas som något oöverkomligt, kopplat till otur eller genetik. Det är dock viktigt att ta kontroll över sin hälsa och agera proaktivt”, menar många forskare.

Allvarliga cancerformer

Hudcancer, livmoderhalscancer och lungcancer hör till de allvarligaste cencersjukdomarna. Tidig upptäckt och livsstilsförändringar kan förbättra prognoserna betydligt.

Vissa cancerformer är dock mer förebyggbara än andra. Modifierbara riskfaktorer bidrar till mer än hälften av nya fall bland 19 av de 30 cancertyper som ingick i studien.

Vissa bantningspreparat kan hjälpa

En annan studie visar att risk för att utveckla vissa cancerformer kan minska för personer som använder viktminsknings- och diabetesmediciner som Ozempic och Wegovy.

ANNONS

Dessa upptäckter tyder på att fetma är en allvarlig hälsorisk.

Livsstilsval viktiga

Livsstilsval är avgörande när det handlar om att förebygga många sjukdomar, vilket den här studien visar. Det är således viktigt att både individ och samhälle att skapa förutsättningar för ett sundare liv med hälsosamma vanor.

Snabbmatskulturen är en riskfaktor som skulle kunna minska om många medvetet valde bort eller minskade den kosthållningen.

Läs också:

Cancerdiagnosen inte längre en dödsdom

Cancer ökar bland unga

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS