News55

Ny socialtjänstlag ska förbättra äldreomsorgen

Artikelbild
Den nya socialtjänstlagen innebär att att socialtjänstens verksamheter ska baseras på vetenskapligt beprövad erfarenhet. (Foto: Pixabay)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 05 juli 2024Publicerad: 05 juli 2024

Den nya socialtjänstlagen som klubbats igenom är utformad för att kunna förbättra och utveckla verksamheten inom bland annat vård. Seniorerna ser positivt på förändringarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna, välkomnade den nya socialtjänstlagen i ett pressmeddelande och ser positiva möjligheter. Det är en milstolpe att äldreomsorg ska bli mer kunskapsorienterad.

Det är viktigt att man ska arbeta mer förebyggande och att äldres självbestämmande och kvaliteten på omsorgen förstärks. För att det ska bli en verklig förändring krävs att kommuner ändrar rutiner och struktur. Det ska inte behöva finnas geografiska ojämlikheter inom vården.

Den nya socialtjänstlagen

Den nya socialtjänstlagen innebär att att verksamheterna inom socialtjänsten ska baseras på vetenskapligt beprövad erfarenhet, vilket SPF Seniorerna lobbat för under flera års tid. Allteftersom människor blivit äldre har kraven på yrkeskompetens ökat inom äldreomsorgen som upplever en komplexare situation i dag än tidigare på grund av utökad vård i hemmen.

Positivt att mer resurser satsas på äldrevård

Den nya bestämmelsen ger ett rättsligt underlag för att äldrevården ska utvecklas och förbättras. Det är positivt att det bedrivs mer forskning som omfattar äldre personer. Äldrecentrum mottog nyligen 24 miljoner kronor för en omfattande studie i hur man kan förbättra hemtjänst. Målsättningen är att man ska ta fram förslag på förbättringar i samarbete med brukare och deras anhöriga, vårdpersonal och beslutsfattare inom socialtjänsten.

En betydelsefull kompetens finns hos brukarna själva som vet vad de behöver för att deras vardag ska fungera. De släpper ju in personer i sina hem och viktigt är att de känner sig trygga och får den omsorg de önskar. Det handlar trots allt om deras liv.

Större utrymmer för individuella insatser

ANNONS

Eva Eriksson är lättad över att vårdinsatser för äldre ska kunna sättas in utan individuell prövning varje gång. Många äldre kan uppleva det kränkande att behöva ansöka om insatser som ska bedömas av handläggare som de vanligtvis aldrig träffat.

Bedömningar kan dessutom se olika ut från kommun till kommun..

Läs också:

24 miljoner till att förbättra hemtjänst

Så ska oseriös hemtjänst stoppas

Regeringen vill ha gemensamt journalsystem

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS