News55

Så ska oseriös hemtjänst stoppas

Så ska oseriös hemtjänst stoppas
Stockholms stad inför skärpta krav på hemtjänstföretag. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX / TT
Mauritza Klingspor
Mauritza Klingspor
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 25 apr. 2024

Stockholms stad skärper kraven på hemtjänstföretag som vill etablera sig i kommunen. Beslutet är ett steg i rätt riktning för att bekämpa oseriösa företag inom hemtjänst.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stockholms stad har nyligen sagt upp fyra avtal med hemtjänstföretag som varit verksamma inom ramen för lagen om valfrihet (LOV), skriver Dagens Samhälle. Ett av företagen gick i konkurs och försökte överföra brukare till ett annat bolag, vilket stred mot stadens regler och resulterade i att båda avtalen sades upp. De två återstående avtalen avslutas på grund av brister i verksamheten.

Läs mer: Skandal i hemtjänsten – 400 äldre drabbade

Hemtjänst under lupp

Nu höjer Stockholms stad kraven på hemtjänstföretag genom ett beslut som togs i veckan. Äldrenämnden fattade beslutet som innebär skärpta krav för företag som vill etablera sig inom LOV-systemet i Stockholm.

Utöver det nya beslutet vill Torun Boucher (V), äldre- och kulturborgarråd, möjliggöra att ta referenser från andra kommuner. På så sätt ska företag som inte sköter sig inte kunna hoppa mellan kommunerna.

– Nu händer det att andra kommuner har dåliga erfarenheter men att företag flyttar runt mellan kommunerna. Jag tror det är jätteviktigt när vi pratar välfärdsbrottslighet att kommunerna hjälps åt mot företag som man vet inte har på fötterna, säger hon till Dagens Samhälle.

ANNONS

Ögonen på dem

Den nya regeln kommer däremot inte påverka företag som redan är inne i systemet. 

ANNONS

– Vi kan inte häva för att en annan kommun gjort det. Då får vi sätta ögonen på dem och se vad som händer, säger Torun Boucher. 

I boken Hemtjänstmaffian tas liknande problematik upp. Där granskar författarna felen i hemtjänsten som uppkommit efter valfriheten infördes.

Deltiden ska minska

Så ska oseriös hemtjänst stoppas
Färre deltidsanställningar för de som arbetar inom hemtjänst ska förbättra vården. Foto Malin Hoelstad / SCANPIX / TT

Företag som etablerar sig i Stockholms stad ska också minska deltidsanställningarna. Nu ska 80 procent av personalen ha heltidstjänster. 

– Inom hemtjänst finns mycket ofrivillig deltid, säger Torun Boucher till Dagens Samhälle och fortsätter:

– Det kan vara lättare ur schemaläggningsynpunkt att ha mycket deltider, men det är inte bra för den äldre, då blir det ofta olika personal som kommer. Det går ju uppenbarligen att lösa schemat med fler heltider eftersom vi har både privata företag och egen regi i Stockholm som har en låg andel deltidare.

Läs mer:

ANNONS

Här chockhöjer kommun pris för hemtjänst

Äldre bestulna av falsk hemtjänstpersonal

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS