News55

Opererade bort fel organ – 70-åring dog

dog
70-åringen fick sin lever bortopererad i stället för mjälten och han dog direkt på operationsbordet. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. (Foto: Lars Pehrson/SvD/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 05 sep. 2024Publicerad: 05 sep. 2024

I stället för att avlägsna mjälten togs den 70-årige mannens lever bort under en akut operation, hävdar advokatbyrå. Mannen dog direkt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

70-årige William Bryan och hans fru Beverly, ett par från Alabama, var på semester i Florida när William plötsligt upplevde smärta i nedre vänstra buken.

Paret åkte till ett sjukhus mellan Pensacola och Panama City i Florida och läkarna var oroliga för att hans mjälte var på väg att brista.

Övertalades att opereras akut – dog

William lades in för ytterligare tester, enligt familjens advokat, skriver New York Post som berättar om det tragiska fallet den 21 augusti i år.

Läkarna övertalade 70-åringen att genomgå ett akut ingrepp för att undvika “allvarliga komplikationer”.

Under operationen tog läkaren bort Williams lever i stället för mjälte och han dog direkt på operationsbordet, enligt advokatbyrån som anklagar sjukhuset för att ha orsakat William en “omedelbar och katastrofal blodförlust som ledde till döden” i samband med det kirurgiska ingreppet.

Den ansvarige läkaren ska ha sagt till Williams fru att hennes makes “mjälte var så sjuk att den var fyra gånger större än vanligt och hade migrerat till andra sidan av (hans) kropp”, enligt familjens advokat, berättar NY Post.

ANNONS

Organen sitter på olika sidor i kroppen

ANNONS

Mjälten är avsevärt mindre än levern och sitter på vänster sida i kroppen, den är knytnävsstor.

Levern sitter på höger sida i kroppen.

Läkaren som opererade bort levern i stället för mjälten på William ska förra året ha opererat bort fel del av bukspottskörteln på en patient.

Den nu drabbade och tungt sörjande Williams fru Beverly har vänt sig till advokatfirman för att få rättvisa åt sin döde man.

Stämning och brottsutredning

Hon driver nu ärendet för att få till stånd en stämning och en brottsutredning.

“Min man dog hjälplös på operationsbordet”, säger hon i ett uttalande och förklarar att hon inte vill att fler ska dö på grund av den utpekade läkarens “inkompetens”.

Sjukhuset tar anklagelserna på “största allvar” och meddelar att ledningsgruppen nu genomför en “grundlig utredning” av händelsen.

ANNONS

Sjukhuset: Våra tankar går till familjen

Man säger också att man delar familjens sorg men kommenterar i övrigt inte det specifika patientfallet med hänvisning till sekretessen.

“Efter Bryans död upptäckte rättsläkaren en liten cysta på hans mjälte, som tros vara orsaken till den smärta han först lades in på sjukhus för”, skriver NY Post.

Läs även: Nedskärningarna i vården väntas fortsätta News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS