News55

Så drabbades svenska barnstjärnor av kändisskapets baksidor

Pippi Långstrump
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 09 jan. 2024

Framgång och ett liv i rampljuset har sitt pris. Svenska barnstjärnor, som nu är vuxna, öppnar upp om hur de for illa privat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I TV4:s dokumentärserie “Astrid Lindgrens älskade filmer” berättar de svenska barnskådespelarna om kändisskapet påverkat dem genom livet.

Pippi Långstrump är kanske den mest kända av Astrid Lindgrens figurer. Inger Nilsson som spelade rollen var bara nio år gammal när hon plötsligt blev känd över hela världen.

– Jag har ju hamnat på sjukhus där man är liten och ynklig och vill ha hjälp, som alla vill på ett sjukhus. Och folk går liksom bananas över att det helt plötsligt är Pippi som är där, säger hon i dokumentären. 

Det var sällan någon som tog hänsyn till att hon bara var ett barn.

– Sen var det här en annan tid. Det var 70-tal. Det var väldigt fint att bli känd. Sen vad man tyckte om det, om det var jobbigt eller inte, det spelade ingen roll, säger Inger Nilsson.

– Jag ångrar inte att jag gjorde den rollen. Sen kanske man skulle, med facit i hand, agerat annorlunda och ställt andra villkor, säger Inger Nilsson, skriver Expressen.

ANNONS
 Skådespelaren Inger Nilsson Foto: Christine Olsson / TT

Gått under jorden

Astrid Lindgren beskrivs ha haft en fin relation till samtliga barn som agerade i hennes filmer.

– Astrid var ju med och valde barnen och sen när det här bekymret dök upp, att barnen hamnar i en sorts identitetskonflikt så tyckte nog Astrid att det var tråkigt. Hon ville inte att någon skulle känna sig illa till mods på grund av det, säger Staffan Götestam som spelade Jonathan i Bröderna Lejonhjärta.

En del av skådespelarna har helt gått under jorden efter tiden i rampljuset. En av dem är Lars Söderdahl som spelade Skorpan i ”Bröderna Lejonhjärta” och Lillebror i ”Karlsson på taket”, skriver Expressen.

– Jag har inte träffat Lars mer än två gånger i mitt liv. Den ena är ju under den perioden när vi spelade in den här filmen och den andra gången är när Astrid Lindgren fyllde 80 år, säger Staffan Götestam.

Författaren Astrid Lindgren tillsammans med skådespelarna Lars Söderdahl, t.v. som spelar skorpan och Staffan Götestam, t.h. som spelar Jonatan, vid filminspelningen av “Bröderna Lejonhjärta på Österlen i Skåne. Foto: Göran Strandberg / Skånereportage / TT 
ANNONS


Många journalister har pressat på och bett Götestam förmedla kontakten genom åren.

– Som att jag känner honom, vilket jag inte gör.

Rollsättaren Catti Edfeldt berättar att hon försökt nå Lars Söderdahl. Hon har hans telefonnummer, men han svarar inte.

– Folk går ju olika vägar. Jag vet inte. Jag vet inte alls vad som hände med Lars, säger rollsättaren. 

ANNONS

En nedsida

Astrid Lindgrens efterlevande familj vittnar i dokumentären om de negativa effekterna av kändisskapet för de som medverkade i filmerna.

– Jag tror att hon märkte ganska tidigt att det fanns en nedsida för de här barnen som blev så fruktansvärt uppmärksammade. Jag tror att hon hade lite problem med det, säger författarens barnbarn Johan Palmberg.  

– Hon förstod det framför allt med Inger Nilsson, säger Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman. 

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS