News55

Sjukvården livsfarlig för de svaga: "Fruktansvärt och skrämmande"

Svensk sjukvård tar i dag liv istället för att rädda dem. En utveckling som är svår att leva med.
Svensk sjukvård tar i dag liv istället för att rädda dem. En utveckling som är svår att leva med. (Foto: Samuel Steén / TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 20 nov. 2024Publicerad: 20 nov. 2024

Ett sjukvårdssystem som tar liv istället för att rädda dem är naturligtvis en katastrof. Ändå fortgår det. Allt medan slutenvården fortsätter att skörda offer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är förvisso inget nytt under solen. Vi har alla tagit del av larmen som säger att cancersjuka tyvärr inte kan få behandling i tid.

Vi har läst om personalbristen.

Liksom vård- och operationsköerna. Strejkande vårdpersonal och uppsagda och utköpta chefsläkare.

Samtliga utmaningar inom svensk sjukvård och del av en kris som inte helt oväntat hamnar i patientens knä och lägger ansvaret på dem – och det har ett högt pris.

100 dödsfall

Det visar en granskning över samtliga lex Maria-ärenden från 2023 som Sjukhusläkaren nyligen presenterade. Här framgår det nämligen att vårdplatsbrist, resursbrist och hög arbetsbelastning inte bara är kostsamma, de är även faktorer som kan kopplas till 42 procent av dödsfallen inom svensk slutenvård.

Detta motsvarar 100 dödsfall och markerar en ökning jämfört med en liknande studie för sex år sedan, då samma faktorer kunde kopplas till 25 procent av dödsfallen.

ANNONS

Patienter lider svårt

ANNONS

Visar rapporten även på 341 fall där patienter inte avlidit, men likväl lidit svårt på grund av vårdplatsbristen. I vissa fall med livslånga följder. 

Till detta kommer även aspekter som överbeläggningar, vilka i likhet med resursbristen tenderar att vara som störst i Sveriges största regioner.

Vad värre är, slår den som så många gånger förr mot samhällets äldre och svaga. Inte minst efter digitaliseringen. Även det en brist, som påtalats igen – och igen.

Dags att agera

Chockerande?

Det anser Aase Wisten, sakkunnig för SPF Seniorerna inom vård och omsorg.

“Det är fruktansvärt och skrämmande men inte helt oväntat. Bristen på vårdplatser är på många håll skriande och tyvärr ökande. Det är ingen brist på fysiska vårdplatser utan på personal, inte minst sjuksköterskor”, säger hon till Senioren.

Med det sagt menar hon att det nu är hög tid att agera – och stå upp för de som inte längre kan göra det själva.

ANNONS

“Vi måste göra allt för att bryta denna negativa trend med en ökning av vårdskador och dödsfall i slutenvården till följd av vårdplatsbrist, resursbrist eller personalbrist. Även om alla åldrar drabbas kommer den äldre gruppen att drabbas allra hårdast av denna negativa utveckling i slutenvården”, säger hon.

Mer om krisen inom sjukvården här:

Bottenbetyget för svensk sjukvård – 100 dödsfall. Dagens PS

Vården digitaliserad – men uselt äldreanpassad. News 55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS