News55

Vårdstrejken blir av – så påverkas sjukhusen

Artikelbild
Vårdstrejk bryter ut på tisdagen. Arkivbild. (Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 03 juni 2024Publicerad: 03 juni 2024

Runt 2 000 personer på flera av landets största sjukhus går ut i strejk på tisdagen. På Östra sjukhuset i Göteborg kommer akutmottagningen att stängas i en vecka.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men patienter ska känna sig trygga med att söka vård, säger områdeschefen Mattias Bjarnegård.

Östra sjukhuset, som är en del av Sahlgrenska universitetssjukhuset, kommer att dra ner på antalet vårdplatser något. Man kommer även att stänga akuten mellan den 4 juni och 10 juni.

De som har behov av akutsjukvård kommer att behöva söka sig till antingen Mölndals sjukhus eller Sahlgrenska om man behöver sjukvård, vilket gör att det kommer att bli mer fullt där, säger Mattias Bjarnegård, områdeschef vid Östra sjukhuset.

Vårdförbundets strejk gäller universitetssjukhusen i Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten, samt även Södersjukhuset och Danderyds sjukhus.

“Säkra vårdplatser”

På Skånes universitetssjukhus i Malmö kommer “avancerade akutvårdplatser till stor del att försvinna”, uppger sjukhuset. I Lund kommer olika former av avancerad röntgen att avstanna helt.

“En strejk skulle även innebära en betydande ökning av transporter av patienter mellan sjukhus vilket kan innebära fara för liv och hälsa”, skrev chefsläkaren Sven Karlsson i en skriftlig kommentar till TT i förra veckan.

På universitetssjukhuset i Linköping begränsar man vården till akut vård och vård som inte kan vänta.

ANNONS

Planerad vård där man behöver en vårdplats måste vi ställa in den här veckan. Det är vårdplatserna vi behöver säkra tillgången på och det här är beslutet för den här veckan, säger Ninnie Borendal Wodlin, vårddirektör i Region Östergötland.Längre väntetider

Förutom strejken som bryter ut på tisdagen har Vårdförbundet lagt ett varsel till den 11 juni som omfattar ytterligare 1 900 personer. Där ingår även Region Västmanland och Region Värmland samt ett antal vård- och hälsocentraler.

Mattias Bjarnegård vid Östra sjukhuset betonar dock att det är viktigt att patienter inte avstår från att söka vård om man är i behov av det.

Men vissa patienter kommer att få vänta längre på vård. Det är en effekt av strejken, säger han.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS