När det handlar om livsfara ska meddelarfrihet gälla. Attendo ser dock annorlunda på saken. Vårdbiträdet Stine Christophersen fick sparken när hon larmade om massdöd i covid på äldreboende.
Mest läst i kategorin
Under pandemin arbetade vårdbiträdet Stine Christophersen på Sabbatsbergsbyns äldreboende i Stockholm. Under loppet av bara några veckor hade hälften av alla boende på samtliga avdelningar dött i covid, och hon bevittnade att smittan hanterades oaktsamt, skriver Expressen.
Covid-viruset spreds från avdelning till avdelning, i ett snabbt händelseförlopp, eftersom det rörde en patientgrupp som är extremt mottaglig.
Larmade om massdöd i covid
Stine Christophersen insåg att situationen blev livsfarlig.
I avsaknad av andra medel tog hon till det effektivaste: Media.
Hon ville informera allmänheten om hur verkligheten såg ut för de svagaste i samhället eftersom de inte skyddades. Anhöriga hade också rätt till sanningen.
Efter den mediala uppståndelsen tog ledningen på Attendo till sitt starkaste vapen: Avsked.
I deras ögon har Stine Christophersen nämligen begått tjänstefel och agerat illojalt mot företaget.
Senaste nytt
Rättsliga följder som pågått fem år
Christophersen varning fick stora följder. Hon stod likväl på sig och besvarade Attendos yrkande i rättslig instans, vilket överklagats två gånger i tingsrätten.
Den slutgiltiga domen kom: Hovrätten dömer till målsägande Christophersens fördel och Attendo åläggs att betala dagsböter.
Man kan tycka att en så stor vårdandgivare borde intagit en ödmjukare inställning. Så är inte fallet.
Utslaget för domen är viktig
Lagen som infördes 2017 innebär att anställda i vissa privata företag har samma rätt att lämna uppgifter till medier i likhet med offentligt anställda. Det här är första gången som lagen prövas och domen kan bli vägledande.
“Det hade varit en jätteförlust om Högsta domstolen kommit fram till att vårdpersonal inom privata skattefinansierade verksamheter inte har rätt att larma till medier”, säger Stine Christophersen.
Och vad tänker hon om allt detta när hon blickar tillbaka på situationen?
“Attendo borde be om ursäkt”.
Hon tänker då främst på alla anhöriga vars gamla släktingar gick bort i covid.
Till sist: Attendos olagliga munskydd
Kan Attendo ha använt olagliga munskydd under covid?
Det var en fråga som riktades till Attendos vd Martin Tivéus, efter att det uppdagats att organisationen använde icke CE-märkta munskydd från Kina under covid-pandemin.
“Vi på Attendo sätter alltid människoliv före en CE-märkning. Och inte minst eftersom det rörde sig om munskydd som vi visste kunde rädda liv, trots avsaknaden av korrekt märkning på förpackningen. Det var ett medvetet val även om det innebar att det inte följde regelverket”, sade vd:n då.
Läs mer om covid här:
Så gjorde äldreboende för att stoppa smittan. News 55
Bröt mot lagen – fick ned covid-smittan 96 procent. Dagens PS
Sjukvården livsfarlig för de svaga: “Fruktansvärt och skrämmande”. News 55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55